Tajvan
0

Opet se potukli parlamentarni zastupnici

FENA
Više od 70 zastupnika sudjelovalo je u ponedjeljak u tuči u tajvanskom parlamentu, ozloglašenom po sličnim incidentima otkako je vladajuća Nacionalistička stranka prije dvije godine došla na vlast.

Poslanici iz opozicijske Demokratske napredne stranke (DPP) hrvali su se i vukli za odjeću zastupnike Nacionalističke stranke (KMT), nakon što su prethodno zauzeli govornicu kako bi blokirali izglasavanje zakona kojim se lokalni dužnosnici automatski postavljaju bez održavanja izbora, prenio je Reuters.

"Nasilni sukob je izbio tokom sjednice kada je DPP iscrpio sva druga sredstva da zaustavi izglasavanje zakona", navodi se u saopštenju stranke.

Zakon je usvojen nakon završetka tuče u kojoj su povrijeđena tri zastupnika vladajuće stranke.

Tajvanski zastupnici, poznati po ranijim tučama u kojima je bilo polivanja vodom i gađanje mikrofonima, odustali su od fizičke borbe u parlamentu u januaru 2008. kada je KMT dobila više zastupničkih mjesta, a ukupan broj zastupnika prepolovljen.

Tuče u tajvanskom parlamentu su viđene kao jedan od načina da opozicija pokaže biračima čvrst stav u pojedinim pitanjima, navela je britanska agencija.