{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar ulaže u rekonstrukciju i opremanje ambulanti

20.2.2013. u 10:18
0
6
Općina Centar ulaže u rekonstrukciju i opremanje ambulanti
0
Općina Centar ulaže u rekonstrukciju i opremanje ambulanti
Ambulanta Višnjik (Foto: Klix.ba)
Iako je za oblast zdravstva u Kantonu Sarajevo zaduženo kantonalno Ministarstvo zdravstva, Općina Centar duži niz godina izdvaja znatna finansijska sredstva za ovu djelatnost, prvenstveno s ciljem povećanja standarda i uslova u kojima se liječe građani.
Osim ulaganja više od milion maraka u izgradnju novog objekta gdje je smještena i ambulanta ''Hrastovi'', iz budžeta Općine Centar su tokom posljednjih deset godina izdvojena značajna sredstva za rekonstrukciju, sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine.

Najviše sredstava iz općinskog budžeta je izdvojeno za izgradnju i opremanje ambulante porodične medicine ''Hrastovi'' (Panjina kula 78) - oko 354.457 KM. Općina Centar je potom obezbijedila 27.495 KM za nabavku medicinske opreme pedijatrijskog odjeljenja u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj.

Za sanaciju objekta u kojem je smještena ambulanta ''Podhrastovi'' izdvojeno je 125.000 KM, a za opremanje ove ambulante dodatnih 50.000 KM. Za dodjelu prostora, građevinsko-instalaterske radove u okviru sanacije ambulante te za izradu projektne dokumentacije i prikupljanje potrebnih saglasnosti za komunalne priključke za ambulantu ''Koševo II'' iz općinskog budžeta je izdvojeno 79.606 KM.

Za nabavku opreme i aparata ''stroboskop'' za potrebe Doma zdravlja Centar u Vrazovoj Općina je izdvojila 85.000 KM, potom 150.000 KM za kupovinu vozila ''Hitne pomoći'' za potrebe ove ambulante, a za nabavku kardiološke sonde za ultrazvučni aparat obezbijeđeno je 7.020 KM.

Sanacija ambulante ''Višnjik'' je Općinu Centar koštala 9.000 KM, sanacija ambulante u Mis Irbinoj ulici 12.000 KM, opremanje ambulante ''Mejtaš'' 10.000 KM, a opremanje stomatološkog odjela u ambulanti ''Koševsko brdo'' 50.000 KM.

Općina Centar je već poduzela konkretne korake u rješavanju smještaja ambulante porodične medicine ''Višnjik''. Naime, u ovogodišnjem općinskom budžetu je planiran iznos od 225.000 KM za provođenje konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta i za sufinansiranje izgradnje ambulante u poslovno-stambenom objektu u Bolničkoj ulici, koji je planiran na lokaciji parkinga ispod nekadašnje Klinike za očne bolesti KCUS-a. U poslovnom dijelu planiranog objekta je predviđen smještaj ambulante ''Višnjik'', saopćeno je iz Općine Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: