Svijet
0

Općina Centar ulaže u rekonstrukciju i opremanje ambulanti

Klix.ba
Ambulanta Višnjik (Foto: Klix.ba)
Ambulanta Višnjik (Foto: Klix.ba)
Iako je za oblast zdravstva u Kantonu Sarajevo zaduženo kantonalno Ministarstvo zdravstva, Općina Centar duži niz godina izdvaja znatna finansijska sredstva za ovu djelatnost, prvenstveno s ciljem povećanja standarda i uslova u kojima se liječe građani.

Osim ulaganja više od milion maraka u izgradnju novog objekta gdje je smještena i ambulanta ''Hrastovi'', iz budžeta Općine Centar su tokom posljednjih deset godina izdvojena značajna sredstva za rekonstrukciju, sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine.

Najviše sredstava iz općinskog budžeta je izdvojeno za izgradnju i opremanje ambulante porodične medicine ''Hrastovi'' (Panjina kula 78) - oko 354.457 KM. Općina Centar je potom obezbijedila 27.495 KM za nabavku medicinske opreme pedijatrijskog odjeljenja u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj.

Za sanaciju objekta u kojem je smještena ambulanta ''Podhrastovi'' izdvojeno je 125.000 KM, a za opremanje ove ambulante dodatnih 50.000 KM. Za dodjelu prostora, građevinsko-instalaterske radove u okviru sanacije ambulante te za izradu projektne dokumentacije i prikupljanje potrebnih saglasnosti za komunalne priključke za ambulantu ''Koševo II'' iz općinskog budžeta je izdvojeno 79.606 KM.

Za nabavku opreme i aparata ''stroboskop'' za potrebe Doma zdravlja Centar u Vrazovoj Općina je izdvojila 85.000 KM, potom 150.000 KM za kupovinu vozila ''Hitne pomoći'' za potrebe ove ambulante, a za nabavku kardiološke sonde za ultrazvučni aparat obezbijeđeno je 7.020 KM.

Sanacija ambulante ''Višnjik'' je Općinu Centar koštala 9.000 KM, sanacija ambulante u Mis Irbinoj ulici 12.000 KM, opremanje ambulante ''Mejtaš'' 10.000 KM, a opremanje stomatološkog odjela u ambulanti ''Koševsko brdo'' 50.000 KM.

Općina Centar je već poduzela konkretne korake u rješavanju smještaja ambulante porodične medicine ''Višnjik''. Naime, u ovogodišnjem općinskom budžetu je planiran iznos od 225.000 KM za provođenje konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta i za sufinansiranje izgradnje ambulante u poslovno-stambenom objektu u Bolničkoj ulici, koji je planiran na lokaciji parkinga ispod nekadašnje Klinike za očne bolesti KCUS-a. U poslovnom dijelu planiranog objekta je predviđen smještaj ambulante ''Višnjik'', saopćeno je iz Općine Centar.