{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasno Karadžićevo buncanje o islamskoj prijetnji

F
2.3.2010. u 10:17
0
63
Opasno Karadžićevo buncanje o islamskoj prijetnji
0
Opasno Karadžićevo buncanje o islamskoj prijetnji
Radovan Karadžić
Svi britanski listovi u utorak prenose da je Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom započeo izlaganje uvodne riječi odbrane. Za Guardian je to vodeća međunarodna tema.
Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi poslije nacista, njegovi mučitelji nastoje da ga predstave kao monstruma, ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom za ratne zločine, Radovan Karadžić sebe je naslikao kao neshvaćenog i dosta oklevetanog antikomunističkog disidenta, piše Guardian.

Ispalo je tako da je visokoparni gospodar rata, više od bilo kog drugog povezan s bosanskim krvoprolićem i progonima etničkog čišćenja, sve vrijeme bio balkanski Vaclav Havel.

Kako se i očekivalo, Karadžić je odbacio sve optužbe, piše Guardian, uz ocjenu da je mnogima koji su ga gledali i slušali djelovao kao neko ko je došao s druge planete.

Njegov četvorosatni nastup, piše list, bilo je dugo predavanje iz istorije o vječitoj žrtvi Srba i njihovim opasnim i sveprisutnim zlotvorima: bosanskim muslimanima džihadistima, hrvatskim fašistima, Turcima koji bi ponovo da dignu na noge Otomansko carstvo, Njemcima koji su 1991. pobjednički ostvarili ono što su započeli nacističkom okupacijom Jugoslavije 1941., NATO-om, Amerikancima, Vatikanom...

Poruka da pred sudom ne brani sebe već narod i njegov pravedni i sveti cilj, možda će biti dobro primljena među televizijskom publikom u Bosni, koja se sada ušančila u etničkim podjelama čak i više nego u vrijeme kada je Karadžić bio na vrhuncu moći.

Ali ovaj obilazak pet stotina godina balkanske istorije malo je učinio da olakša jedanaest tačaka optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti s kojima je Karadžić suočen, navodi se u Guardianovom izvještaju.

Times u izvještaju iz Haaga ocijenjuje da je Karadžić pokazao da će se boriti protiv optužbi za genocid insistiranjem na tome da su bosanski Srbi vodili "pravedan i sveti" rat protiv stvaranja islamske države u Bosni, prema planu koji su, kako je rekao, podržavali razni akteri, uključujući SAD i Njemačku.

U pratećem komentaru, Times piše kako je vrijeme nađubrilo tlo na koje će pasti Karadžićeve laži.

Prošlo je petnaest godina od bosanskog rata i nova generacija u Evropi ne može da se sjeti ko je kome učinio šta, i zbog čega.

Kada rječiti srpski govornik, poput Karadžića, svoje ratne zločine opisuje kao dio "pravedne i svete" odbrane njegovog pravoslavnog hrišćanskog naroda od militantnog islama u Bosni, mnogi će naći da su takvi argumenti prihvatljivi, piše Times. U Bosni je, nastavlja list, svakako bilo muslimanskih fanatika - jedinica poput Sedme muslimanske brigade koje su bile ozloglašene zbog zločina protiv Srba i Hrvata, ali one nikada nisu bili više od manjine.

Karadžić se služio strahom kako bi pocjepao bosanske zajednice.

Njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj prijetnji danas bi moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom koja ne zna za bolje, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: