Slijedi pogoršanje
18

Opasno hladno vrijeme u većem dijelu SAD-a, na Floridi temperature kao na Aljasci

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Brutalna hladnoća, kako je doslovno nazivaju mediji, pogodila je veći dio Sjedinjenih Američkih Država, a prema prognozama, ovakvu situaciju će u ostatku sedmice dodatno pogoršati hladan vjetar koji prijeti centralnim i istočnim dijelovima zemlje.

Na prvi dan nove godine temperature u 90 posto teritorije SAD-a nisu prelazile nula stepeni celzija, a meteorolozi upozoravaju da "najgore tek dolazi".

I u ostatku ove sedmice temperature će biti daleko ispod uobičajenih za ovo doba godine, a opasnu hladnoću dodatno će pojačati hladan vjetar.

Hladnoće nisu lišene ni inače klimom blage države poput Texasa ili Floride, a dodajmo i da su zbog ekstremnih temperatura zatvoreni vodeni parkovi u Orlandu. U Panama Cityju na Floridi danas je bilo 6 stepeni celzija, približno kao u Anchorageu na Aljasci, javlja CNN.

Prognoza za Charleston u Južnoj Karolini kaže da bi u narednih nekoliko dana "na plaži mogao padati snijeg", dok je u Texasu jučer pronađen mrtav muškarac za kojeg se sumnja da se smrznuo. U nekoliko država zatvorene su škole.