WIN-Gallup International
0

Opala globalna podrška nuklearnoj energiji

FENA
Podrška nuklearnoj energiji u svijetu je opala na 49 posto, sa 57 posto prije nuklearne katastrofe u Japanu, ali pobornika te vrste energije i sada ima više nego protivnika, pokazalo je istraživanje agencije WIN-Gallup International.

Od 47 zemalja koje su učestvovale u ispitivanju, podrška je najviše smanjena u Japanu, sa 62 posto prije potresa, na 39 posto. Broj Japanaca koji se protive atomskoj energiji je istovremeno povećan sa 28 na 47 posto, prenosi novinska agencija Kyodo.

Ispitivanjem je koordinirao WIN-Gallup za Pakistan, koji trenutno predsjedava tom međunarodnom istraživačkom grupacijom.

Stručnjak te agencije Iljaz Shafi Gilani je, sumirajući rezultate istraživanja, rekao da je javna podrška nuklearnoj energiji stabilno rasla u posljednjih 10 godina i da je imala znatnu prednost s 57 posto, u odnosu na protivnike kojih je bilo 32 posto.

  • Sada je ta razlika smanjena na 49 prema 43 posto, s izgledima daljeg zaoštravanja nuklearne debate, rekao je taj stručnjak.

Od više od 34.000 ispitanika, 11 posto nije promjenilo mišljenje o nuklearnoj energiji nakon potresa, cunamija i nuklearne krize u Japanu.

  • Nuklearni sektor je izgubio 300 miliona pobornika širom svijeta, rekao je Shafi Gilani.

Po tom istraživanju, podrška atomskoj energiji je opala u 42 od 47 zemalja. U osam zemalja - Japanu, Kanadi, Holandiji, Rumuniji, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Hongkongu i Kamerunu - pobornici nuklearne energije izgubili su većinu.

Nasuprot njima, u pet zemalja - Španiji, Azerbejdžanu, Fidžiju, Južnoafričkoj Republici i Maroku, podrška je povećana za nekoliko postotnih poena.

Oko 48 posto anketiranih pri tom vjeruje da će se Japan uskoro oporaviti i vratiti ekonomsku aktivnost na nivoe od prije potresa ili čak izaći još jači.

Takvo uvjerenje je naročito jako u Finskoj, Letoniji, Holandiji, Rumuniji, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Turskoj i Vijetnamu.

U japanske ekonomske izglede, međutim, sumnja 38 posto ispitanika, pri čemu su naročito pesimistični u Keniji, Bangladešu, Kini i Hongkongu.

U Južoj Koreji gotovo je isti broj onih koji vjeruju u brz japanski oporavak i onih koji smatraju da Japanu predstoji još nedaća i njihov odnos je 46 prema 47 posto.

"Biće zanimljivo vidjeti kako će se promjena javnog mišljenja u svijetu o atomskoj energiji odraziti ne samo na međunarodne cijene goriva, već i na tržište obnovljive energije i energetsku situaciju u svijetu u bliskoj budućnosti", zaključio je stručnjak grupacije WIN-Gallup.