Svijet
0

Četiri od pet Japanaca ne želi nuklearnu energiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika većina Japanaca želi da napusti nuklearnu energiju, poslije krize u nuklearnoj centrali "Fukushima Daiichi", koju su izazvali zemljotres i cunami, pokazalo je istraživanje koje je danas objavio japanski list "Shimbun".

Trećinu potrebne električne energije Japan dobija iz nuklearnih centrala, a vlada premijera Naoto Kana saopćila je da će nuklearke ostati glavni stub nacionalne energetske politike.

Zatvaranje nuklearnih elektrana, međutim, želi 82 posto Japanaca, prenijela je agencija AFP.

Devet posto ispitanika želi da svi reaktori budu odmah zatvoreni, dok skoro 19 posto smatra da treba da budu ugašeni kada je planirana njihova sljedeća rutinska kontrola.

Skoro 54 posto Japanaca želi da centrale budu zatvorene kada to bude moguće u skladu s potražnjom i snabdijevanjem strujom.

Nikakvu promjenu ne želi 14 posto od 1.853 učesnika istraživanja.

Kada je u pitanju plan vlade o izgradnji 14 novih reaktora do 2030. godine, 67 posto je protiv, šest posto je za, dok 22 posto smatra da treba smanjiti broj planiranih novih reaktora.

U centrali u Fukushimi četiri od šest reaktora je ozbiljno oštećeno u zemljotresu i cunamiju 11. marta. Širenje radioaktivnih supstanci u vazduhu, zemlji i vodi primoralo je oko 80.000 ljudi na evakuaciju.