{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oni dolaze iz SAD-a i najopasniji su ratni plaćenici na svijetu

1.7.2014. u 23:33
169
91
Oni dolaze iz SAD-a i najopasniji su ratni plaćenici na svijetu
169
Američki New York Times je objavio detalje djelovanja američkih plaćenika koje unajmljuje kompanija Blackwater i koji brinu o sigurnosti diplomata u Iraku, a koji su se oteli kontroli američkih vlasti.
“Mogu te ubiti u bilo kojem trenutku i nitko tu ne bi mogao učiniti baš ništa”, riječi su kojima se jedan od ključnih ljudi američke plaćeničke tvrtke Blackwater obratio istražitelju njegovih poslova u Bagdadu u augustu 2007. godine.

Nakon što je američka vojska 2003. godine srušila vlast Sadama Huseina, SAD su unajmile kompaniju Blackwater kako bi brinula za sigurnost diplomata u Iraku.

Iz State Departmenta su poslali inspektore koji su trebali provjeriti poslovanje američke ambasade u Bagdadu, a kada su inspektori stigli u Irak, plaćenici Blackwatera su ih dočekali "na nož".

"Govorio mi je tiho, vrlo mirno, lagano naprijed nagnute glave. Njegove oči su prijeteći bile uprte u moje", stoji u inspektorovom izvještaju State Departmentu.

Za Blackwater rade bivši pripadnici američke specijalne jedinice, Navy Seals, koji su u više navrata u Iraku radili šta su htjeli.

Oni su krali oružje iz magacina američke vojske, ubijali civile bez bilo kakvog povoda i uvijek gledali kako da profitiraju u sukobu u Iraku.

Inače, četvorici plaćenika se sudi u SAD-u zbog ubistva 17 civila na bagdadskom trgu Nisur.

Blackwater kontinuirano uspijeva ugovoriti unosne poslove s američkom vladom koja treba plaćenike da obavljaju opasne i "prljave" poslove.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: