Egipat
0

Omar Sulejman ponudio dijalog opoziciji

SRNA
Omar Sulejman i Hosni Mubarak (Foto: AP)
Omar Sulejman i Hosni Mubarak (Foto: AP)
Egipatski potpredsjednik Omar Sulejman izjavio je večeras da je od predsjednika Hosnija Mubaraka dobio zadatak da počne dijalog sa svim političkim strankama o ustavnim i zakonskim reformama.

"Predsjednik Hosni Mubarak dao mi je zadatak da odmah počnem razgovore sa političkim snagama o početku dijaloga o svim pitanjima u vezi sa ustavnim i zakonskim reformama", rekao je Sulejman u obraćanju naciji putem državne televizije.

On je dodao da je u toku primjena odluka apelacionog suda pred kojim su osporeni rezultati prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u pojedinim izbornim jedinicama.

Sulejman je rekao da će vlada "što je prije moguće" početi da rješava prioritetna pitanja, kao što su nezaposlenost, siromaštvo, korupcija  i ravnoteža  između zarada i cijena.

Sedmi dan zaredom demonstranti su ispunili centar Kaira sa zahtjevom da Mubarak ode sa vlasti. Oni takođe ne prihvataju novu, rekonstruisanu vladu, iako njen član više nije omraženi ministar unutrašnjih poslova.

Organizatori protesta objavili su neograničeni generalni štrajk i za sutra najavili "marš miliona" u Kairu i Aleksandriji.