Svijet
107

Omar Mateen u toku napada nazvao 911 i zakleo se na vjernost IDIL-u

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
Omar Saddiqui Mateen (29) koji je u gay noćnom klubu u Orlandu ubio 50, a ranio 53 osobe za vrijeme napada je zvao 911 i govorio kako je odan IDIL-u te se zakleo na vjernost. Također je spominjao i bombaše iz Bostona, saopćili su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pripadnici lokalne i federalne policije uputili su se u njegov stan u Fort Pierceu na Floridi te je u toku pretres. FBI pokušava pronaći bilo kakve dokumente ili predmete koji bi Omara mogli povezati s islamskim ekstremizmom. Do sada nije pronađeno ništa za šta bi mogao biti osuđen, rekli su zvaničnici.

"Imamo tragove koji upućuju na to da je napadač naginjao određenoj ideologiji (islamskom ekstremiznu). Ipak, sada ništa ne možemo reći definitivno, istražujemo napad iz svih uglova", rekao je agent FBI-ja Ron Hopper.

Omar Saddiqui Mateen je napadač koji je otvorio vatru na gay noćni klub u Orlandu, ubivši najmanje 50 ljudi. Podsjećamo, policija je napadača identificirala kao Amerikanca afganistanskog porijekla. Njegovi roditelji rođeni su u Afganistanu, a Mateena policija je nadzirala neko vrijeme. Ipak, nikada nije bio metom policijske istrage.