{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omar Abu Ali osuđen na doživotni zatvor

F
28.7.2009. u 11:42
0
8
Omar Abu Ali osuđen na doživotni zatvor
0
Omar Abu Ali osuđen na doživotni zatvor
Foto: AP
Američki Arap koji je na studiju u Saudijskoj Arabiji pristupio Al-Qaidi, u ponedjeljak je u Alexandriji pokraj Washingtona, osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u uroti za ubistvo bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha.
Izlazak iz zatvora Ahmeda Omara Abua Alija, 30-godišnjaka iz Falls Churcha u sjevernoj Virginiji, bilo bi prijetnja "sigurnosti američkog građanstva", naveo je u obrazloženju presude savezni sudac Gerald Bruce Lee.

Abu Ali je prvotno osuđen na 30 godina zatvora 2005., zbog sudjelovanja u uroti Al-Qaide za seriju napada i atentata u SAD-u. Savezni žalbeni sud je 2008. podržao njegovu osudu, ali je zatražio preinačenje presude, sugerirajući da bi ona trebala biti stroža.

Sudac Gerald Bruce Lee u ponedjeljak ja kazao da se ne slaže s nekim aspektima presude žalbenog suda, ali je zaključio da bi opasnost oslobađanja Alija u bilo koje vrijeme bila prevelika, ističući njegovu "nespremnost da se odrekne uvjerenja koja su vodila do njegovih terorističkih aktivnosti".

Abu Ali, koji je odrastao u sjevernoj Virginiji i bio najbolji student u klasi 1999. na Islamskoj sudijskoj akademiji u okrugu Fairfax, u sudnici se žalio na zlostavljanje u zatvoru visoke sigurnosti u Coloradu, poznatom kao "supermax."

Presudu je odbacio kao nepravednu, a sucu kazao da njega čeka "božji sud".

Suđenje Abu Aliju bilo je jedno u seriji velikih protuterorističkih procesa pri Saveznim okružnom sudu u Alexandriji nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Porota je proglasila krivim Abu Alija, tada 24-godišnjaka, po svih devet tačaka optužnice, uključujući i urotu za ubistvo predsjednika SAD-a.

Glavninu dokaza protiv njega pribavile su snage sigurnosti Saudijske Arabije, gdje je u zatvoru proveo 20 mjeseci. Njegovi su roditelji rekli da je u sudijskom zatvoru izlagan mučenju i da to američki dužnosnici znaju, a njegovi su branitelji isticali da je priznanje upletenosti u terorističku urotu iznuđeno.

- Ne postoji negiranje da su me mučili i prisilili da dajem samooptužujuće izjave, rekao je Abu Ali u sudnici, pozdravljajući na odlasku veliku grupu njegovih pristaša u sudnici.

Na području sjeverne Virginije, koje većim dijelom pripada metropolitanskoj regiji Washingtona, živi arapsko-američka zajednica koja, prema posljednjem popisu, broji oko 40.000 pripadnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: