{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi

21.10.2013. u 10:56
0
2
Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi
0
Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi
Foto: AFP
Snažne kiše dovele su do curenja radioaktivnih voda iz japanske nuklearne elektrane Fukushima. Voda koja sadrži kancerogene izotope najvjerovatnije je otišla u more.
Radi se o još jednom u dugom nizu zastoja i podrivanja dogovora između kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO) i Vlade Japana, koja je ograničila nivo radijacije u vodi koja izlazi iz elektrane.

TEPCO, koji upravlja elektranom, navodi kako je voda kontaminirana stroncijem-90 na jednom mjestu prešla barijeru koja sprečava curenje radioaktivne vode. Kontaminirana voda prelazi zakonski sigurnosni nivo radioaktivnosti za 70 puta.

Stroncij-90 je proizveden tokom nuklearnih reakcija. Nakuplja se u kostima i ostaje aktivan tokom mnogo godina te uzrokuje nekoliko različitih tipova raka.

TEPCO je izlio hiljade tona vode u teško oštećene reaktore elektrane kako bi ih ohladio i spriječio ponovno otapanje. Ova velika količina vode mora se smjestiti u velike tankove dok se ne očisti od radioaktivnih supstanci koje je pokupila u procesu hlađenja.

Kiša pogoršava problem, budući da pada na zagađene površine i biva kontaminirana. To znači da TEPCO mora sakupiti i kišnicu i pripremiti je za prečišćavanje.

Čini se da su svi rezervoari preživjeli snažnu kišu, ali da betonske barijere oko njih nisu bile dovoljno visoke da zadrže svu kišnicu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: