{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi

Klix.ba
21.10.2013. u 10:56
0
2
Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi
0
Oluja izazvala radioaktivna curenja u Fukushimi
Foto: AFP
Snažne kiše dovele su do curenja radioaktivnih voda iz japanske nuklearne elektrane Fukushima. Voda koja sadrži kancerogene izotope najvjerovatnije je otišla u more.
Radi se o još jednom u dugom nizu zastoja i podrivanja dogovora između kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO) i Vlade Japana, koja je ograničila nivo radijacije u vodi koja izlazi iz elektrane.

TEPCO, koji upravlja elektranom, navodi kako je voda kontaminirana stroncijem-90 na jednom mjestu prešla barijeru koja sprečava curenje radioaktivne vode. Kontaminirana voda prelazi zakonski sigurnosni nivo radioaktivnosti za 70 puta.

Stroncij-90 je proizveden tokom nuklearnih reakcija. Nakuplja se u kostima i ostaje aktivan tokom mnogo godina te uzrokuje nekoliko različitih tipova raka.

TEPCO je izlio hiljade tona vode u teško oštećene reaktore elektrane kako bi ih ohladio i spriječio ponovno otapanje. Ova velika količina vode mora se smjestiti u velike tankove dok se ne očisti od radioaktivnih supstanci koje je pokupila u procesu hlađenja.

Kiša pogoršava problem, budući da pada na zagađene površine i biva kontaminirana. To znači da TEPCO mora sakupiti i kišnicu i pripremiti je za prečišćavanje.

Čini se da su svi rezervoari preživjeli snažnu kišu, ali da betonske barijere oko njih nisu bile dovoljno visoke da zadrže svu kišnicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: