Afganistan
0

Oktobar najpogibeljniji mjesec za američke snage

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog pogibije osam američkih vojnika u Afganistanu u utorak oktobar je postao najpogibeljnijim mjesecom za američke snage od početka intervencije 2001., a 2009. je za njih već postala najpogibeljnija među osam ratnih godina.

Pogibija 55 američkih vojnika u oktobru povećala je na više od 280 broj američkih vojnika poginulih ove godine u Afganistanu, po službenim podatcima Pentagona.

Sedam američkih vojnika i jedan afganistanski civil poginuli su u višestruko "povezanu" napadu improviziranim eksplozivnim napravama (IED) na jugu Afganistana, u pokrajini Kandaharu, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Dave Lapan.

Još jedan američki vojnik poginuo je u oklopnom vozilu "stryker" u podmetnutoj eksploziji u pokrajini Zabulu u susjednom Kandaharu.

"Povezani" napad obično znači upotrebu više od jedne podmetnute eksplozivne naprave, namještene za napad na one koji prvo odgovore na primarnu eksploziju.

"Takav napad s više eksplozivnih naprava služi za nanošenje maksimalnih žrtava", rekao je Lapan.

Poginuli vojnici nalazili su se u ophodnji u oklopnim vozilima "stryker", posebno zaštićenim kako bi izdržala eksplozije podmetnutih bomba, glavnog oružja koje talibani i Al-Kaida rabe protiv savezničkih snaga u Afganistanu.

Zajedno s 11 američkih vojnika i tri agenta agencije za suzbijanje droga DEA, koji su poginuli u ponedjeljak u rušenjima helikoptera, u zadnja su dva dana u Afganistanu poginula 22 Amerikanca.

Talibani su preuzeli odgovornost za rušenje transportnog helikoptera "chinook" MH-47 u zapadnom Afganistanu u ponedjeljak, no dužnosnici Pentagona su u utorak kazali kako nema naznaka da je i jedno do rušenja helikoptera izazvano neprijateljskom vatrom.

Razina nasilja protiv Amerikanaca i NATO-a jako je povećana ljetos nakon dolaska 21.000 američkih vojnika, koje je kao pojačanja poslala Obamina vlada. U Afganistanu je sada 68.000 američkih vojnika i 32.000 vojnika NATO-a.

Do sada je najpogibeljniji mjesec za američke vojnike u Afganistanu bio august ove godine, kad su održani predsjednički izbori, s 51 poginulim.

Broj poginulih u oktobru već je viši od broja američkih gubitaka u svakoj od godina od 2001. do 2004. Po podacima Pentagona, od 2001. do danas u Afganistanu je poginulo 814 američkih vojnika.

Američki gubici rastu u vrijeme kad predsjednik Barack Obama razmatra prihvaćanje nove strategije u Afganistanu, koja bi mogla uključiti slanje još 40.000 vojnika.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u utorak je objavio posebno priopćenje u povodu pogibije osmorice vojnika u Afganistanu.

"Kao i uvijek, naše su molitve upućene onima koji su izgubili svoje voljene i onima koji toliko žrtvuju služeći našoj zemlji", istaknuo je Gibbs, a prenijela Hina.

Zasebno od objavljenih gubitaka, američka vojska je u utorak saopćila da je pronašla tijela trojice civila pod ugovorom, koji su nestali 13. oktobra u planinama sjeveroistočnog Afganistana, kada se srušio vojni izvidnički zrakoplov C-12 "huron" kojim su pilotirali.