Svijet
9

Oko 50 tijela pronađeno u drvenom brodu na Sredozemnom moru

FENA
Oko 50 osoba pronađeno je mrtvo u zatvorenom drvenom brodu koji je prevozio imigrante a kojeg je presrela italijanska obalna straža u blizini voda Libije. Spašeno je oko 430 osoba.
Foto: AFP
Foto: AFP

Operaciju spašavanja izveo je švedski brod Poseidon u saradnji sa evropskom Frontex graničnom agencijom. Nije navedeno kako su osobe koje je pronašao Poseidon preminule.

Žrtve su mogle biti ugušene usljed ispuštanja gasa iz motora u čamcu, prema prvim informacijama.

Poseidon je angažiran na operacijama spašavanja s talijanskim brodovima "Phoenix", koje su iznajmili Ljekari bez granica (MSF) i malteška organizacija Moas.

"U toku je opsežna operacija spašavanja. Moas i MSF na Phoenixu rade s talijanskim i švedskim brodovima da bi pružili pomoć hiljadama izbjeglica", saopćio je Moas na svom Twitteru.

Ukupno oko 1.900 migranata je spašeno u moru u nekoliko operacija u Sicilijanskom kanalu, samo u srijedu ujutro u 10 operacija, prema talijanskim medijima.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sredinom augusta, italijanska mornarica je otkrila leševe 49 imigranata, kod kojih je smrt nastupila gušenjem u čamcu dugom 13 metara gdje su ih držali krijumčari.

Preživjeli su svjedočili kako su ih krijumčari prisilili da ostanu čekati. Krijumčari su smješteni u Libiji, a koriste mirno more kako bi poslali brodove s imigrantima prema Evropi. Do sada je u Evropu ušlo oko 250.000 imigranata.

Od početka 2015. godine do danas, u potrazi za životom dostojnog čovjeka preko Sredozemnog mora poginulo je 2.000 osoba.