Svijet
2

Oko 4.000 Eritrejaca pobjegne svaki mjesec iz zemlje

FENA
Oko 4.000 Eritrejaca bježi svaki mjesec iz svoje zemlje kako bi izbjegli brutalnu represiju vlasti i prisilni rad, kazala je u četvrtak u Ženevi specijalna izvjestiteljica UN-a za Eritreju Sheila Keetharuth.

"Ako se egzodus nastavi ovim ritmom, Eritreja će uskoro biti zemlja bez svojih stanovnika", upozorila je Keetharuth obrativši se diplomatama u UN-ovom Vijeću za ljudska prava koji su se sastali ove sedmice da razgovaraju o situaciji u ovoj zemlji.

Od januara je 13.999 eritrejskih izbjeglica stiglo u italiju čamcima, naglasila je ona.

Prisilni rad, neplaćen i neograničenog trajanja, pod izlikom da se radi o "državnoj službi" koja je obavezna i za muškarce i žene od 18 godina pa nadalje "glavni je razlog za ovaj masovni egzodus", kazala je Keetharuth.

Masovna su kršenja ljudskih prava koja provodi režim predsjednika Issaiasa Afeworkija: samovoljna hapšenja, mučenja, tajna zatvaranja u užasnim uvjetima.

Eritreja je potpuno odsječena od svijeta i Sheili Keetharuth nije bilo dozvoljeno da dođe, ali je mogla razgovarati s mnogobrojnim Eritrejcima koji su pobjegli po cijenu života, "jer nisu imali izbora", naglasila je ona.