The Guardian
0

'Ogromna očekivanja od samita u Londonu'

FENA
Britanska štampa u petak najviše prostora posvećuje ekonomskim temama – od američkog prijedloga za uvođenje strožije regulative finansijskog sektora do predstojećeg samita Grupe 20 u Londonu.

Dnevnik The Guardian piše da britanski premijer Gordon Brown vodi kampanju ogromnih razmjera koja, kako je sam rekao u Evropskom parlamentu, predstavlja ni manje ni više nego novu renesansu.

Brown ne razmišlja samo o potrebama svoje zemlje i drugih bogatih država. On je ozbiljan kada govori o saradnji, nekoj vrsti globalnog bratstva. Očekivanja od samita G-20 postala su grandiozna, i upravo to sada predstavlja problem.

Ponesen entuzijazmom, britanski premijer je taj sastanak na vrhu opteretio tako velikim brojem zadataka da će biti gotovo nemoguće da se oni samo i pročitaju do isteka toga velikog dana samita.

Istovremeno, iako će biti gotovo nemoguće da se riješi bilo koji od problema, a kamoli cijela kriza, od ključnog je značaja da učesnici ostave utisak čvrste odlučnosti da rješavaju probleme. Otvoreni neuspjeh samita imao bi užasne posljedice, smatra Guardian.

The Independent u uredničkom komentaru piše kako činjenica da se samit G-20 održava u Londonu nezaobilazno u prvi plan stavlja Britaniju i premijera Gordona Browna.

No, među brojnim zemljama koje će se, kako navodi uvodničar lista, nakratko naći u orbiti britanskog sunca, dvije bi gotovo same mogle da diktiraju budućnost svijeta – Sjedinjene Države i Kina.

Tokom proteklih nekoliko dana pojavilo se mnogo znakova koji ukazuju na opasnost od izbijanja napetosti u njihovim odnosima – od prijedloga Pekinga da se formiraju globalne valutne rezerve koje se ne bi oslanjale na dolar do odbrane.

Kina je, naime, prema izvještaju Pentagona, u posljednjih osam godina više nego udvostručila izdvajanja za odbranu i kupila gomilu najsavremenijeg oružja.

Zbog svega toga, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu, već sada je moguće zamisliti buduće ekonomske i vojne izazove koji će stizati iz Kine kao i seizmičke promjene koje bi to moglo izazvati u globalnom odnosu snaga.