Cilj je jedinstvo
149

Ogrnut palestinskom kefijom: Iranski predsjednik prvi put nakon desetljeća stigao u Saudijsku Arabiju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sletio je u glavni grad Saudijske Arabije ogrnut tradicionalnom palestinskom kefijom kako bi prisustvovao velikom samit na kojem će se raspravljati o sukobu u Gazi.

Iranskog predsjednika dočekao je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su Saudijska Arabija i Iran dogovorili obnovu diplomatskih odnosa ranije ove godine.

Ovo označava prvu posjetu jednog iranskog predsjednika Saudijskoj Arabiji u 11 godina.

"Gaza nije arena za riječi, vrijeme je za akciju. Danas je jedinstvo islamskih zemalja vrlo važno", rekao je Raisi prije odlaska na samit.

Saudijska Arabija je u subotu domaćin Zajedničkog arapskog islamskog vanrednog samita kao odgovor na "neviđene okolnosti u Gazi".

Čelnici zemalja koji sudjeluju radit će na "ujedinjenju napora i stvaranju jedinstvenog kolektivnog stajališta" o razvoju situacije u Gazi, prema saudijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani i sirijski predsjednik Bashar al-Assad također će prisustvovati.

Sirija je ponovo primljena u Arapsku ligu, organizaciju bliskoistočnih i afričkih zemalja i Palestinsku oslobodilačku organizaciju, u maju nakon 11 godina izbivanja.