Podržavao Trumpa
68

Oglasio se i Viktor Orban, čestitao Bidenu i poželio mu dobro zdravlje

A. B.
Viktor Orban je podržavao Donalda Trumpa u novoj utrci za Bijelu kuću, Foto: Shutterstock
Viktor Orban je podržavao Donalda Trumpa u novoj utrci za Bijelu kuću, Foto: Shutterstock
Mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju je uputio pismo u kojem je čestitao novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na pobjedi, dan nakon što je to uradio veliki broj svjetskih čelnika.

"Dopustite da vam čestitam na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju vaših dužnosti", navedeno je u Orbanovoj čestitki.

Orban je podržavao dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u novoj utrci za Bijelu kuću tako da nije bio oduševljen konačnim ishodom izbora.

Orban, koji se susreo s Trumpom u Ovalnom uredu u maju 2019., rekao je medijima u septembru da je uvjeren da će Trump pobijediti i da ne planira bilo kakav drugi ishod. Pobjedu Trumpa opisao je kao svoj "plan A".

Orban, koji je tada rekao da je demokratska diplomatija izgrađena na "moralnom imperijalizmu", također je istakao da će nivo podrške i otvorenosti vjerovatno biti niži s predsjednikom Bidenom nego što je to bilo s Trumpom.

Biden je prethodno optužio Trumpa da podržava autoritarne lidere širom svijeta, uključujući i Mađarsku, piše US News.

Nakon proglašenja predsjednika SAD-a zabilježene su dvije vrste reakcija. S jedne strane, evropski čelnici su odmah čestitali Bidenu dok s druge strane, to nisu učinili i Janez Janša, premijer Slovenije, zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melania, kao ni Orban.

Umjesto toga Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika, dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

Još jedan Trumpov saveznik, mađarski premijer Viktor Orban, u subotu također nije čestitao Bidenu. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, vijesti iz SAD-a objavio je pod naslovom "Haos u Americi".