Novi vjetrovi
24

Odustajanje od pravila starog 75 godina: Japan će prvi put od Drugog svjetskog rata prodavati avione

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Japanska vlada odobrila je izvoz novih borbenih aviona koje razvija sa Velikom Britanijom i Italijom, u posljednjem odmaku od svoje pacifističke politike.

Ublažili su pravila o izvozu oružja kako bi se dozvolila prodaja aviona zemljama sa kojima je Japan potpisao odbrambene paktove i gdje nema stalnog sukoba. Japan je obećao da će udvostručiti vojnu potrošnju do 2027. godine, navodeći prijetnje koje predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja.

Za svaku prodaju borbenog aviona biće potrebno odobrenje vlade, saopćile su vlasti.

U decembru 2022. Japan se uključio u britansko-italijansku saradnju, nazvanu Tempest, kako bi razvio ovaj novi borbeni avion koji će koristiti umjetnu inteligenciju i napredne senzore za pomoć pilotima.

Očekuje se da će avioni biti raspoređeni do 2035. godine, što je prvo partnerstvo Tokija u razvoju odbrambene opreme sa zemljom koja nije SAD.

Najnoviji potez dolazi uoči zvanične posjete premijera Fumija Kishide SAD-u u aprilu, gdje se očekuje da će naglasiti savez Tokija s Washingtonom i spremnost njegove zemlje da bude više uključena u odbrambena partnerstva.

Gospodin Kishida je također rekao da je dozvoljavanje izvoza ratnih aviona u treće zemlje "neophodno" za održavanje kredibiliteta Tokija kao partnera u drugim budućim međunarodnim odbrambenim projektima.

"Plan za pravljenje borbenih aviona sa sposobnostima neophodnim za sigurnost naše nacije mora se realizirati kako bi se osiguralo da odbrana naše nacije neće biti ugrožena", rekao je portparol vlade Yoshimasa Hayashi u utorak.

Međutim, japanski ministar odbrane Minoru Kihara pojasnio je da će Japan i dalje ostati privržen "osnovnoj filozofiji pacifističke nacije" prolazeći kroz "stroge procese odlučivanja" za izvoz.

Nakon Drugog svjetskog rata, Japan koji je okupirao SAD usvojio je ustav koji kaže da se zemlja odriče rata i upotrebe sile za rješavanje međunarodnih sporova. Ustav zvanično ne priznaje vojsku i ograničava je na sposobnosti samoodbrane.

Također je postojala zabranu izvoza oružja, koja je prvi put ublažena 2014. pod tadašnjim premijerom Shinzo Abeom.

U decembru 2023., Japan je dodatno ublažio pravila kako bi dozvolio da se izvoz smrtonosnog oružja koje proizvodi po stranim dozvolama izvozi u zemlju u kojoj je sjedište davaoca licence.

Ovo je otvorilo put Tokiju da pošalje rakete protivvazdušne odbrane Patriot u SAD. Rakete Patriot spadaju među najnaprednije oružje koje SAD isporučuju Ukrajini.