|

Održavanje evropskog samita prije samita G20 u Washingtonu

Održavanje evropskog samita prije samita G20 u Washingtonu
0
F
FENA
23.10.2008. u 18:15
0
komentara
0

dijeljenja
Održavanje evropskog samita prije samita G20 u Washingtonu Foto: AFP/File
Francuska, predsjedavajuća Evropskom unijom, još uvijek traži datum i tačnu formu sastanka evropskih čelnika kako bi se pripremio međunarodni samit o rješavanju posljedica finansijske krize, predviđen za 15. novembra u Washingtonu.
Pripremni evropski sastanak trebao bi biti predviđen između 4. i 15. novembra u Bruxellesu s ministrima finansija EU-a, izjavila je u četvrtak glasnogovornica francuskog predsjednika.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u utorak pred Evropskim parlamentom da namjerava predložiti šefovima država i vlada Dvadesetsedmerice vanredni sastanak za pripremu svjetskog samita o preuređenju međunarodnoga finansijskoga sistema.

"A priori ćemo pripremiti sastanak Dvadesetsedmorice u Parizu", ali to bi moglo biti lakše u Bruxellesu zbog logistike. "Vikend" je teoretski lakše organizirati, i to onaj između 4. i 15. novembra, dodala je glasnogovornica.

Nicolas Sarkozy nije, međutim, isključio mogućnost manjeg sastanka u Strasbourgu, između čelnika 15 zemalja eurozone, čak samo onih iz G4, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija, podsjetila je glasnogovornica, nagovještavajući da odluka o veličini sastanka još nije donesena.

Američki predsjednik George W. Bush okupit će 15. novembra samit čelnika zemalja industrijski najrazvijenijih i novonastalih velikih ekonomija kako bi se pokušala spriječiti svjetska recesija, prouzrokovana finansijskom krizom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.