Svijet
0

Održavanje evropskog samita prije samita G20 u Washingtonu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuska, predsjedavajuća Evropskom unijom, još uvijek traži datum i tačnu formu sastanka evropskih čelnika kako bi se pripremio međunarodni samit o rješavanju posljedica finansijske krize, predviđen za 15. novembra u Washingtonu.

Pripremni evropski sastanak trebao bi biti predviđen između 4. i 15. novembra u Bruxellesu s ministrima finansija EU-a, izjavila je u četvrtak glasnogovornica francuskog predsjednika.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u utorak pred Evropskim parlamentom da namjerava predložiti šefovima država i vlada Dvadesetsedmerice vanredni sastanak za pripremu svjetskog samita o preuređenju međunarodnoga finansijskoga sistema.

"A priori ćemo pripremiti sastanak Dvadesetsedmorice u Parizu", ali to bi moglo biti lakše u Bruxellesu zbog logistike. "Vikend" je teoretski lakše organizirati, i to onaj između 4. i 15. novembra, dodala je glasnogovornica.

Nicolas Sarkozy nije, međutim, isključio mogućnost manjeg sastanka u Strasbourgu, između čelnika 15 zemalja eurozone, čak samo onih iz G4, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija, podsjetila je glasnogovornica, nagovještavajući da odluka o veličini sastanka još nije donesena.

Američki predsjednik George W. Bush okupit će 15. novembra samit čelnika zemalja industrijski najrazvijenijih i novonastalih velikih ekonomija kako bi se pokušala spriječiti svjetska recesija, prouzrokovana finansijskom krizom.