Protestovali i poznati
44

Održani protesti u centru Londona protiv izručenja Juliana Assangea u Ameriku

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine ljudi je protestovalo u subotu u centru Londona protiv izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u.
Kako piše Independent, među njima su bile i istaknute pristaše Assangea poput Yanisa Varoufakisa, bivšeg grčkog ministar finansija i ekonomista, Roger Waters lider engleskog rock benda Pink Floyd i dizajnerica Vivienne Westwood.
Roger Waters (Foto: AFP)
Roger Waters (Foto: AFP)

Oni su se pridružili demonstrantima u maršu od australijske ambasade do Parlamentarnog trga zbog saslušanja o izručenju koje bi se trebalo desiti u ponedjeljak.

Protestanti su nosili transparente na kojima je pisalo "nemojte izručiti Assangea", "novinarstvo nije zločin" i mnogi drugi.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ovo je najvažniji slučaj u ljudskoj historiji, u historiji životinja i svih života zapravo na ovoj planeti. Ukoliko uspijemo utjecati na oslobađanje Assangea spriječit ćemo korupciju", rekla je Viviann Westwood u obraćanju na protestima nazivajući sebe "anđelom demokratije".

Vivienne Westwood (Foto: AFP)
Vivienne Westwood (Foto: AFP)

Kristinn Hrafnsonn, glavni urednik WikiLeaksa, rekao je da se njen osnivač Julian Assange suočio s "mračnom silom".

"Moramo je zaustaviti. Moramo zaustaviti ovu silu, jer nije riječ o ljevici ili desnici u politici, protiv toga se možemo ujediniti. Ovo je mračna sila protiv nas", dodao je Hrafsonn.

Julian Assange (48) suočava se sa 18 tački optužnice zbog toga što je WikiLeaks objavio osjetljive državne dokumente prije otprilike deset godina. SAD ga traže i zbog hakiranja vladinih računara i kršenja zakona o špijunaži.

Riječ je o povjerljivoj vojnoj snimci napada američkog helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine, pri čemu je ubijeno oko deset ljudi. Assange je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu dok u aprilu prošle godine nije iz nje izbačen.

Assange se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsch s visokim stepenom sigurnosti i mogao bi biti osuđen na 175 godina zatvora u SAD-u, ako mu se bude sudilo.