Krvavi spektakl u Barceloni
0

Održana posljednja korida na katalonskom tlu

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Gotovo sedamsto godina borbe s bikovima u katalonskoj historiji završilo je u nedjelju navečer, kada je održana i posljednja korida na katalonskom tlu.

Dok je Jose Tomas, najbolji španski matador, bio neosporno zvijezda večeri, čast ubijanja bika na zadnjoj koridi na katalonskom tlu pripala je toreru Serafinu Marinu, koji je rodom iz Barcelone. Marin je zadao završni udarac i bik težak pola tone pao je na pijesak.

Posljednji krvavi spektakl u Kataloniji upriličen je u areni La Monumental u Barceloni, a prisustvovalo je 18.000 ljudi. Sva mjesta su rasprodana u roku od nekoliko sati, a poslije su se karte prodavale i po deset puta većoj cijeni, čak po 1.500 eura. Čak su i plakati kojima se reklamirao događaj vrlo brzo postali zanimljivi kolekcionarima. A, o kakvom se biznisu radilo svih ovih godina najbolje ilustruje podatak prema kojem je torero Jose Tomas zarađivao pola miliona eura po nastupu, a borbe su privlačile ljubitelje koride iz cijelog svijeta.

No, u posljednjim godinama sve je manje publike prisustvovalo borbama s bikovima u Kataloniji, što je dovelo do toga da organizatori počnu brinuti o profitu. Kraj je označen u julu prošle godine kada je katalonski parlament donio odluku o zabrani borbi, a nakon peticije koju je potpisalo 180.000 građana. Zabrana stupa na snagu 1. januara iduće godine, ali je kraj obilježen završetkom sezone ove nedjelje u Barceloni.

Dok aktivisti slave zabranu kao pobjedu u borbi za prava životinja i nadaju se da će se to proširiti na čitavu Španiju, mnogi u ovoj zabrani vide isključivo politički potez, smatrajući kako su lokalni političari u Kataloniji ovakvu odluku donijeli dokazujući nezavisnost od Madrida, s namjerom da se razlikuju od ostatka Španije. Mnogi se, međutim, s pravom pitaju i kako to da je donesena odluka o zabrani korida, a istovremeno ostavljena mogućnost da se i dalje održavaju takmičenja pod nazivom "korebus" u kojima se bikovi također izlažu velikim naporima i okrutnosti, ali, eto, ne bivaju na kraju ubijeni, što to takmičenje čini različitim od koride. U "korebusu" bikovi s plamenom bakljom pričvršćenom za rogove učestvuju u bjesomučnoj jurnjavi ulicama.

Vlasnik arene La Monumental traži milionsku odštetu zbog odluke o zabrani korida, a također uzgajivači bikova iz cijele zemlje planiraju podnijeti tužbu jer im se onemogućava da zarađuju za život, piše britanski list Telegraph.