Svijet
0

Španija: Više od 40 osoba povrijeđeno u utrci bikova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Utrke bikova povodom proslave San Fermina u Pamploni nakon osam dana broje više od 40 ozlijeđenih, od kojih troje u osmoj i zadnjoj utrci koja je u četvrtak privukla hiljade trkača na ulice starog grada.

Šest bikova od pola tone prevalilo je predviđenih 846,6 metara u dvije minute i dvadeset sekundi, okruženi sudionicima koji su zadnji put došli iskusiti opasno zadovoljstvo utrke neposredno uz bikove, uz opasnost da padnu ili ih bikovi nabodu na rogove.

"Jedan 21-godišnji Francuz kao i dva stanovnika Pamplone od 43 i 54 godine zadnje su žrtve prevezene u četvrtak u bolnicu", objavila je glasnogovornica organizacije.

Najmanje 38 osoba ozlijeđeno je i hospitalizirano od početka proslava 6. jula, među kojima su četiri nabodene na rogove. Sa žrtvama od četvrtka ukupan se broj ozlijeđenih popeo na 41.

Tradicija utrka s bikovima datira još iz 19. stoljeća kad su bikovi pješice dopremani do arene u Pamploni gdje su sudjelovali u koridama. Životinje prelaze popločane uličice grada do arene, okružene s 2.000 do 3.500 trkača. Među njima, svake se godine ozlijedi 200 do 300 osoba, većinom lakše. Od 1911. bilo je i 15 smrtnih slučajeva. Zadnji 2009. godine kad je 27-godišnji Španac naboden na bikove rogove.