Svijet
0

Održan drugi krug izbora u Grčkoj, socijalisti u vodstvu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vladajući socijalisti pobijedili su u nekoliko ključnih mjesta u drugom krugu lokalnih izbora u Grčkoj uprkos novim pritiscima na vladu zbog dužničke krize, a stranka premijera Georgiosa Papandreoua osvojila je mjesto gradonačelnika Atine prvi put u više od dvije decenije.

Kako javljaju dopisnici, nakon 75 posto prebrojanih glasova, socijalisti su u vodstvu na izborima za osam od 13 regionalnih guvernera nakon što su njihovi kandidati u nedjelju već pobijedili na izborima u Atini i u još tri područja.

Dopisnici ocjenjuju ovakav ishod kao "prijeko potreban poticaj" premijeru Papandreouu koji je suočen s velikim nezadovoljstvom zbog drastičnih mjera štednje njegove vlade te pritiskom evropskih partnera da napravi dodatna smanjenja javne potrošnje, prenio je BBC.

Očekuje se da će Evropska unija u ponedjeljak objaviti da je grčki deficit veći nego što se mislilo, a uz to će u Atinu stići dužnosnici EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda u novu inspekciju vladinih mjera štednje.

Georgios Papandreou ocijenio je rezultate lokalnih izbora kao "izglasavanje povjerenja u njegove reforme i "poraz" opozicijskih konzervativaca koji su svoju kampanju temeljili na protivljenju sporazuma između Grčke i EU-a te MMF-a o kreditu od 110 milijardi eura u zamjenu za drastične mjere štednje i smanjivanje budžetskog deficita.

"Danas su građani ukazali na put naprijed i odbacili pozive na destabilizaciju", rekao je Papandreou u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

On je dodao da će vlada odslužiti puni mandat od četiri godine. "Dobili smo dovoljno vremena da promijenimo zemlju i uradimo ono što u zemlji nije urađeno nekoliko desetljeća", rekao je grčki premijer.

U intervjuu jednome atinskom dnevniku Papandreou je rekao da će vlada tražiti produženje rokova za vraćanje kredita od EU-a i MMF-a, pri čemu je priznao da će promijenjena procjena visine budžetskog deficita zemlje vjerovatno povećati pritiske u smjeru uvođenja još drastičnijih mjera štednje.

"To je kao da trčite maraton i da vam usred utrke kažu da su joj dodali još nekoliko kilometara", izjavio je Papandreou u intervjuu listu Proto Thema.

Odaziv je u nedjelju bio na rekordno niskom nivou jer je tek 34 posto glasača u Atini i 45 posto na nacionalnom nivou izašlo na birališta. Opozicijski konzervativci tvrde da je tako mala izlaznost dokaz općeg nezadovoljstva vladom.

"Birači su visokom razinom apstinencije poslali oštro upozorenje svima nama. Pozvali su vladu da promijeni kurs i odustane od politike kojom je ugušila privredu i gurnula zemlju u očajanje", rekao je lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras.