Izbori u Grčkoj
0

Novi ispit za Papandreua

FENA
George Papandreou (Foto: AFP)
George Papandreou (Foto: AFP)
Više od devet milijuna Grka pozvano je danas na drugi krug lokalnih izbora.

Izbori će biti vrlo tijesni u dva najveća grada, Atini i Solunu, i koji se doživljavaju gotovo kao referendum za socijalističku vladu i njezine stroge mjere štednje u borbi protiv ekonomske krize.

U prvom krugu izbora socijalisti su osvojili dva guvernerska položaja u 13 grčkih regija, a još su u pet ostvarili relativnu većinu. Osim u 11 regija u kojima nije bilo pobjednika u prvom krugu, birači će danas odlučivati i o čelnicima u 221 od 325 grčkih gradova i općina.

Vrlo tijesna borba očekuje se važnim regijama Atici, u kojoj se nalazi Atina i 30 posto stanovništva Grčke, Peloponezu te u tri velika grada - Atini, Solunu i Pireju, u kojima vladajućem PASOK-u opasno prijeti opozicijska Nova demokratija.

Grčki premijer George Papandreu je uoči prvog kruga izbora najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u maju ove godine.

Prvi službeni rezultati se očekuju oko 21 sat po srednjoevropskom vremenu, navodi ministarstvo unutranjih poslova, a zbog mjera štednje neće biti izlaznih anketa, prenijela je Hina.