|

Novi ispit za Papandreua

Novi ispit za Papandreua
0
F
FENA
14.11.2010. u 10:21
0
komentara
0

dijeljenja
Novi ispit za Papandreua George Papandreou (Foto: AFP)
Više od devet milijuna Grka pozvano je danas na drugi krug lokalnih izbora.
Izbori će biti vrlo tijesni u dva najveća grada, Atini i Solunu, i koji se doživljavaju gotovo kao referendum za socijalističku vladu i njezine stroge mjere štednje u borbi protiv ekonomske krize.

U prvom krugu izbora socijalisti su osvojili dva guvernerska položaja u 13 grčkih regija, a još su u pet ostvarili relativnu većinu. Osim u 11 regija u kojima nije bilo pobjednika u prvom krugu, birači će danas odlučivati i o čelnicima u 221 od 325 grčkih gradova i općina.

Vrlo tijesna borba očekuje se važnim regijama Atici, u kojoj se nalazi Atina i 30 posto stanovništva Grčke, Peloponezu te u tri velika grada - Atini, Solunu i Pireju, u kojima vladajućem PASOK-u opasno prijeti opozicijska Nova demokratija.

Grčki premijer George Papandreu je uoči prvog kruga izbora najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u maju ove godine.

Prvi službeni rezultati se očekuju oko 21 sat po srednjoevropskom vremenu, navodi ministarstvo unutranjih poslova, a zbog mjera štednje neće biti izlaznih anketa, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.