Spektakl na nebu
31

Održan "Airpower" show u Austriji, među avionima i Galeb proizveden u tvornici SOKO u Mostaru

Klix.ba
Foto: Nermin Podžić
Proteklog vikenda održan je AirPower 2019 - avioshow koji su organizirale austrijske oružane snage, Red Bull i pokrajina Štajerska u zračnoj bazi Hinterstoisser u Zeltwegu.

Tokom prvog dana, u subotu 7.9., više od 105.000 ljubitelja avijacije posjetilo je Airpower 2019, dok je u petak njih oko 80.000 uživalo u spektakularnim akrobacijama zračnih snaga Austrije, Italije, Švicarske, Njemačke u takozvanom dinamičkom dijelu programa.

Kako javlja naš dopisnik iz Beča, u tzv. Statičkom display programu učestvovala je većina NATO članica sa svojom avijacijskom tehnikom, među kojima je bilo hrvatsko i slovenačko zrakoplovstvo. Iz Srbije je na statičkom dijelu bio predstavljen Galeb G-2, inače proizveden u tvornici SOKO Mostar – koji i danas leti uz svesrdno angažovanje aviokluba Galeb iz Beograda.

Ukupno oko 50 aviona i do 200 drugih nacionalnih i međunarodnih letjelica učestvovalo je u programu. Uprkos lošem vremenu piloti su održali većinu planiranog dinamičkog programa.

Drugog dana nesreća zasjenila je ovogodišnji AirPower. Dvokrilac Tummelisa prilikom slijetanja prevrnuo se na "leđa". Na sreću, pilot je iz ove nesreće izvukao lakše povrede i u dobrom je stanju.