Svijet
0

Odobreno preseljenje američke baze na Okinawi

Klix.ba
Vlasti japanskog otoka Okinawa odobrile su dugoočekivani preseljenje američke zračne baze. Potez bi trebao smiriti decenije žestokih pregovora Tokija i Washingtona.

Lokalne vlasti pristale su na plan koji priprema put za izgradnju nove američke vojne baze u obalnom području prefekture Okinawa.

Iako je guverner Hirokazu Nakaima bio protiv dogovora da zadrži kontroverznu bazu u svojoj nadležnosti, nakon sastanka sa premijerom Shinzom Abeom je pristao, budući da je Abe obećao znatne godišnje prihode ekonomiji Okinawe do 2021. godine.

Ministarstvo odbrane sa Okinawe je potvrdilo dogovor koji bi se mogao suočiti sa pravnim izazovima i protestima, budući da se javnost prilično protivi ostanku baze na Okinawi.

Troškovi preseljenja baze procijenjeni su na 8,6 milijardi dolara, a Japan će pokriti 3,1 milijardu dolara od tog iznosa.

Nakaimino odobrenje je veliki korak naprijed, budući da je plan zatvaranja baze Futenma, koja se nalazi u veoma naseljenoj oblasti, na čekanju posljednjih 17 godina.

SAD su 2006. Pristale da premjeste bazu, ali je lokalna opozicija to spriječila. Nemiri i zabrinutost zbog američkih vojnih operacija u Futenmi već dugo su problem na Okinawi.

Tokio i Washington pregovaraju o različitim planovima vezanim za preseljenje. Jedan bi trebao omogućiti japanskim vlastima ulazak u američke baze kako bi izvršile kontrolu okoliša i druge zvanične provjere, za koje Tokio vjeruje da će biti u skladu sa postojećim sporazumom o oružanim snagama.. Drugi bi trebao unaprijediti povratak zemljišta na kojem se nalazi Futenma, a koji je sada zakazan za 2022. godinu. Zauzvrat bi trebao odobriti američke vježbe, koje uključuju i kontroverzni transportni avion MV-22 Osprey, na više lokacija, a ne samo na Okinawi.

U Japanu se nalazi 50 hiljada američkih vojnika, uglavnom stacioniranih na Okinawi. Njihovo prisustvo veliki je izvor tenzija sa lokalnom populacijom, zahvaljujući zločinima i uznemiravanjima koje čine vojnici. Primjera radi, američki vojnici su prošlog oktobra silovali jednu mještanku, a 1995. godine, trojica vojnika su kidnapovali, silovali i pretukli 12-godišnju učenicu sa Okinawe. Ovaj incident izazvao je masovne proteste lokalnog stanovništva.