Potrebno nadoknaditi manjak
0

Odobren evropski budžet za narednu godinu

SRNA
Evropski parlament danas je odobrio budžet EU za 2013. godinu, ali će zemlje članice morati da nadoknade manjak u ovogodišnjem budžetu.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da će Evropska komisija početkom naredne godine pripremiti korekcije kojim će u budžetu biti obezbijeđena sredstva za pokriće manjaka iz 2012. godine.

"Evropska komisija će, takođe, morati da iznese druge korekcije za budžet od sredine 2013, jer predviđena sredstva za tu godinu nije dovoljna", rekao je Šulc.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta biće obezbijeđeno šest od devet milijardi evra koliko ukupno nedostaje da bi se pokrilo nekoliko obaveza, uključujući program razmjene studenata "Erazmus".Poslanici Evropskog parlamenta su to velikom većinom prihvatili.

Odvojeni razgovori o dugoročnom budžetu EU od 2014. godine do 2020. godine, u sklopu kojeg je Evropska komisija planirala povećanje od pet odsto na oko trilion evra, propali su tokom proteklog mjeseca. Velika Britanija predvodila je one koji su bili protiv dodatnih povećanja u vrijeme kada nacionalne vlade uvode mjere štednje.