Svijet
0

Lideri EU bez dogovora u vezi sa višegodišnjim budžetom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Lideri država i Vlada zemalja članica Evropske unije nakon dvodnevnog sastanka nisu postigli kompromis oko novog višegodišnjeg budžeta Unije, za period od 2014. do 2020. godine, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Do zastoja u pregovorima došlo je kada su se zemlje članice EU podijelile u dvije grupe, na one koje doprinose, i one koje se koriste budžetom Evropske unije.

Jedna grupa zemalja članica EU tražila je da se sedmogodišnji budžet Evropske komisije sa jednog triliona i 25 milijardi eura, zbog krize smanji za 20 posto, dok su članice iz Istočne Evrope i zemalja zahvaćenih dužničkom krizom stvorile „suprotni blok“ tražeći da se ne smanjuju fondovi koji dolaze iz Bruxellesa.

Predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy je rekao da će početkom slijedeće godine biti održan novi samit o budžetu koji će dovesti do sporazuma.

Prošlogodišnjem budžetu EU od 130 milijardi eura najviše su doprinijele zemlje kao što je Njemačka sa 11 milijardi eura, Velika Britanija sa 7,3 milijardi eura zatim Italija i Francuska sa po 6,5 milijardi eura, Holandija sa 3,8 milijardi eura, Švedska sa 1,6 milijardi eura kao i Danska sa milijardom eura, Austrija sa 0,8 milijardi eura i Finska sa 0,7 milijardi eura.

Snage je udružilo 15 finansijski i ekonomski najugroženijih zemalja Unije koje se protive bilo kakvom rezanju fondova za ekonomski rast i razvoj. Pored siromašnih zemalja članica iz Istočne Evrope u toj grupi se nalaze i one zemlje koje su najteže pogođene finansijskom krizom kao što su Grčka, Portugal i Španija.

Međutim, Velika Britanija i druge zemlje kao što su Holandija, Švedska i Njemačka, koje daju veće doprinose u budžet EU nego što od njega dobijaju, smatraju da treba usvojiti rezanje budžeta jer je došlo vrijeme kada skoro svaka zemlja članica mora da smanji svoj budžet.

Budžet EU u periodu od 2007. do2013. godine je iznosio 994 milijarde eura. Predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy je kao prijedlog novog budžeta ponudio budžet od 973 milijarde eura.