Medvedev o ratu u Gruziji
0

"Odluke sam donosio sam"

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da je sam donio sve odluke tokom rata s Gruzijom, iako šef države dijeli vlast sa svojim moćnim premijerom Vladimirom Putinom.
  • Sam sam donosio odluke, izjavio je on u razgovoru za tv-kanal NTV koji će biti objavljen tokom večeri, a čije je dijelove objavio Kremlj u petak, godinu dana poslije početka sukoba, prenosi AFP.

  • Nisam se ni s kim konsultirao. Informacije sam dobijao od ministarstva odbrane. Tumačio sam ih i donosio odluke, kazao je ruski predsjednik ne spominjući svog mentora Putina koji, kako smatraju stručnjaci, ima u rukama veliki dio vlasti u Rusiji.

Medvedev, koji je u Kremlj ušao nekoliko sedmica prije početka rata, smatra također da "konsultacije ništa ne olakšavaju, budući da je samo jedna osoba, predsjednik, odgovorna za sve preduzete mjere.

  • Protunapad, koji je pokrenula Rusija poslije gruzijske ofanzive u noći sa 7. na 8. augusta 2008. godine kako bi preuzela kontrolu nad svojom separatističkom regijom Južnom Osetijoim, bio je najteža odluka koju je trebalo donijeti, kazao je Medvedev.

Gruzija ima drugačiju interpretaciju događaja i tvrdi da je djelovala vojno kako bi se suprotstavila "ruskoj invaziji velikih razmjera", navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak.