Stephen Rapp
0

"Odgovornim za nasilje u Libiji sudit će ICC"

FENA
Stephen Rapp
Stephen Rapp
Osobama, optuženim za bombardiranje i strijeljanja antivladine demonstrante u Libiji, prije ili kasnije, sudit će se pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Haagu, izjavio je američki veleposlanik za ratne zločine Stephen Rapp.

Iako pojedini stručnjaci upozoravaju kako Zapad riskira da u Libiji bude uvučen u dug građanski rat, Rapk je ukazao na slučajeve bivših predsjednika Srbije i Liberije Slobodana Miloševića i Charlesa Taylora, kojima se sudilo u Haagu, kao primjere da se hapšenja mogu provesti, javio je Reuters.

Haški tribunal (ICTY) je optužnicu protiv Miloševića podigao u maju 1999. godine tokom bombardovanja koje su izvodile snage NATO-a na teritoriju Srbije.

"U to vrijeme nije bilo jasno kako će se taj nalog za uhićenje izvršiti", rekao je Rapp dodajući da je Milošević kasnije uhapšen u aprilu 2001. godine. "To nije značilo da će on odmah biti uhapšen, ali je jasno ukazivalo da će biti sudskih posljedica u budućnosti", kazao je američki veleposlanik.

Kada je riječ o Tayloru, Rap je naveo da je on u vrijeme kada je ICC izdao nalog za njegovo hapšenje u junu 2003. godine, još bio na vlasti u Liberiji, ali da je, nakon "različitih pritisaka i nastojanja", uhapšen u martu 2006. za zločine počinjene u građanskom ratu u Sijera Leoneu od 1991. do 2002.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno-Ocampo, koji je rekao da bi libijskom čelniku Moammeru Gaddafiju, njegovim sinovima i glavnim saradnicima moglo suditi za nasilje, izjavio je u četvrtak da bi do kraja maja mogao tražiti da se izdaju nalozi za njihovo hapšenje .