Treći korak
13

Odgovor na sankcije SAD-a: Iran ubrzava razvijanje nuklearnog program

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je saopćio da će smanjiti svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, te će uskoro početi razvijati centrifuge za ubrzavanje obogaćivanja urana, koje mogu proizvesti gorivo za elektrane ili atomske bombe, nakon što Evropske države nisu uspjele da se suprostave razornim američkim sankcijama koje su ovoj državi nametnute.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani naredio je uklanjanje svih ograničenja u nuklearnom istraživanju i razvoju što je treći veliki korak u smanjivanju obaveza prema nuklarnom sporazumu iz 2015. godine.

"Ja za sada najavljujem treći korak", rekao je Rouhani na državnoj televiziji.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obavijestio je u pismu šeficu diplomatije Evropske unije Federicu Mogherini da je Iran ukinuo sva ograničenja u svojim aktivnostima nuklearnih istraživanja i razvoja.

Nuklearni sporazum koji su dogovorili Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija, SAD i Evropska unija Iranu je olakšala sankcije u zamjenu za ograničenje njihovog nuklearnog programa.

Sjedinjene Države odustale su od ovog sporazuma u maju 2018. godine, tvrdeći kako nije dovoljno strog i ponovo Iranu uvele sankcije "maksimalnog pritiska" koje su smanjile prodaju iranske nafte za 80 posto.

Iran je na sve ovo odgovorio upravo smanjivanjem svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu.