Situacija eskalirala
19

Odgovor na prošlosedmični napad: Hezbolah ispalio antitenkovske rakete na sjever Izraela

M. N.
Militantna grupa Hezbolah ispalila je nekoliko antitenkovskih raketa na sjeverni dio Izraela nakon izvještaja da je izraelski dron izveo napad u Bejrutu prošle sedmice.

Izraelska vojska potvrdila je da su rakete eksplodirale u njihovoj vojnoj bazi te da su na meti bila i vojna vozila. Odgovorili su napadom na mete u južnom Libanu. Izvor iz Hezbolaha izvijestio da je su Izraelcima nanijeli veću štetu i žrtve. Istakli su kako su uništili tenk, te ubili i ranili vojnike na straži. Izrael je to negirao.

Prema izvještaju izraelske vojske Hezbolah je ispalio dvije ili tri antitenkovske rakete iz Libana. Pogođen je njihov objekat i ambulanta kola na sjeveru Izraela. Kao odgovor pucali su iz helikoptera i druge artiljerije te ispalili ukupno 100 granata na pozicije Hezbolaha.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Libanska vojska ranije je kazala kako je izraelski dron ušao u njihov zračni prostor i ispustio materijal u šumi blizu granice. Izrael je priznao da je izazvao požar i tenzije su između ove dvije strane eskalirale posljednjih dana. Hezbolah, koji ima podršku Irana, počeo je prijetiti kako će napasti Izrael. To je i uzrokovalo napad Izraela na Bejrut dronom prošle sedmice.

Lider Hezbolaha Hassan Nasrallah upozorio je Izrael kako su napadi neizbježni, a Netanyahu je odgovorio kako su spremni za bilo koji scenario.