Bliskoistočna četvorka
0

"Odgađanje pregovora između Izraela i Palestinaca šteti miru"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine UN, SAD, EU i Rusija, najavila je u subotu da će prioritet dati utjecaju sadašnjih protesta u Egiptu na mirovne pregovore Izraela i Palestinaca.

U saopćenju izdanom nakon sastanka četvorke na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu, navedeno je da će daljnje odgađanje obnove pregovora "štititi izgledima za regionalni mir i sigurnost".

Američka državna tajnica Hillary Clinton, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov istaknuli su u saopćenju da četvorka prati dramatične događaje u Egiptu i drugim dijelovima regije.

"Članovi četvorke razmotrili su posljedice tih događaja na arapsko-izraelski mir i složili se da diskutiraju o tome dalje na predstojećim sastancima kao o stvari visokog prioriteta", piše u tome dokumentu, prenio je Reuters.

U saopćenju se "apelira na strane na osnovu toga da prevaziđu trenutne prepreke u mirovnom procesu".

Članovi četvorke ponovili su podršku okončanju mirovnih pregovora do septembra ove godine, najavivši da će se ponovo sastati u martu.

Prethodno će se izaslanici bliskoistočne četvorke odvojeno sastati s izraelskim i palestinskim pregovaračima u Bruxellesu, navodi se u nacrtu dokumenta.