{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana traži oslobađanje Mirsada Repka

F
22.10.2008. u 16:20
0
0
Odbrana traži oslobađanje Mirsada Repka
0
Odbrana traži oslobađanje Mirsada Repka
Završnom riječju odbrane okončano je suđenje Mirsadu Repku, koji je u Norveškoj optužen za ratne zločine počinjene u Hercegovini. Odbrana Mirsada Repka u završnoj riječi je zatražila oslobađajuću presudu.
Repak je optužen za zločine počinjene u logoru Dretelj tokom 1992. godine, kada je bio pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS). Prema navodima optužnice, učestvovao je ili svojim radnjama nije spriječio mučenje 18 civila srpske nacionalnosti, te je silovao jednu ženu.

U ponedjeljak, 20. oktobra, u svojoj završnoj riječi tužilaštvo je zatražilo da se Repku presudom izrekne kazna od 10 godina zatvora, koju bi služio u Norveškoj, čije državljanstvo posjeduje od 2001. godine, javio je BIRN - Justice Report.

Na početku suđenja, krajem augusta ove godine, Repak se izjasnio da se ne osjeća krivim. Priznao je da je bio član HOS-a, te da je sudjelovao u hapšenju civila koji su kasnije zatočeni u Dretelj, ali je insistirao na tome da je samo slijedio naređenja.

Njegova braniteljica Heidi Bach-Wiig je zatražila oslobađajuću presudu navodeći da svjedoci koji su pozvani nisu pouzdani. Kako norveški mediji prenose, odbrana je navela da je bilo problema oko izjava svjedoka o događajima koji su se desili prije 16 godina, odnosno da neki od njih nisu mogli napraviti razliku između onoga što su doživjeli ili vidjeli i onoga što su čuli da se desilo.

Suđenje Mirsadu Repku je prvo suđenje u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata koje se tiče ratnih zločina.

Presuda, na koju obje strane imaju pravo žalbe jer se suđenje odvija na prvostepenom sudu, očekuje se sredinom novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: