{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana Momčila Krajišnika iznosi žalbu na presudu

F
21.7.2008. u 21:08
0
1
Odbrana Momčila Krajišnika iznosi žalbu na presudu
0
Odbrana Momčila Krajišnika iznosi žalbu na presudu
Odbrana Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine RS-a, 21. augusta iznijet će žalbene navode na prvostepenu presudu izrečenu pred Haškim tribunalom, javio je u ponedjeljak BIRN-JUSTICE REPORT.
Odbrani su za iznošenje žalbe data na raspolaganje dva sata.

“Vaše vrijeme za argumentaciju je ograničeno na udruženi zločinački poduhvat (UZP) i, u okviru dva sata, vi i gospodin Alan Dershowitz, savjetnik za pitanja UZP-a, trebate se rasporediti”, rekao je Krajišniku Teodor Meron, predžalbeni sudija.

Krajišnik je u septembru 2006. godine nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno progona, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja nesrba za vrijeme rata u BiH.

Nakon izricanja kazne, žalbe na prvostepenu presudu uložili su Tužilaštvo, Odbrana i Krajišnik. Tužilaštvo se žalilo na “neprimjereno malu kaznu”, te dijelove presude koja Krajišnika oslobađa optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu. Tužilaštvo traži doživotnu kaznu.

Krajišnik, koji se sam zastupa u žalbenom postupku, tražio je od Tribunala da mu za savjetnika odobri Alana Dershowitza, američkog advokata koji ima ulogu savjetnika za udruženi zločinački poduhvat, za što je i optužen te nepravosnažno osuđen.

U martu ove godine Dershowitz je najavio i da će Krajišnik iznijeti dodatne dokaze koji mu u vrijeme suđenja nisu bili dostupni, te je, bez više detalja, rekao da se radi o videosnimcima.

Tužilaštvo Haškog tribunala Krajišnika tereti za genocid i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH, ali je Pretresno vijeće utvrdilo da optuženi nije imao “posebnu namjeru koja se traži za genocid”, te da dokazi “nisu potkrepljivali zaključak” da je bio saučesnik u genocidu.

Vijeće je prihvatilo tvrdnju Tužilaštva, i Krajišnika proglasilo krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je “opći cilj bio da se drastično smanji procenat muslimana i Hrvata putem protjerivanja”.

“Krajišnik je dao zeleno svjetlo za početak programa protjerivanja tokom sjednice Skupštine bosanskih Srba, kada je pozvao na ‘provođenje onog što smo dogovorili, etničku podjelu na terenu’”, stoji u presudi Pretresnog vijeća.

Vijeće je također konstatovalo da je uloga Krajišnika u počinjenim zločinima bila “ključna”. Krajišnik je bio član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) BiH, te predsjednik Skupštine RS-a. U pritvoru se nalazi od aprila 2000. godine, podsjeća BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: