{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana Ante Gotovine traži odbacivanje optužnice

F
19.3.2009. u 12:31
0
0
Odbrana Ante Gotovine traži odbacivanje optužnice
0
Odbrana Ante Gotovine traži odbacivanje optužnice
Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine zatražila je u četvrtak pred Haškim sudom odbacivanje svih tačaka optužnice koja ga tereti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, tvrdeći da tužiteljstvo u svom dijelu postupka nije iznijelo uvjerljive dokaze za osuđujuću presudu.
"Optužba nije iznijela dokaze koji izvan svake sumnje dokazuju kaznenu odgovornost Gotovine ni po kojoj tački optužnice. Stoga tražimo oslobađajuću presudu po svim tačkama", rekao je Gotovinin branitelj Payam Akhavan na posebnom ročištu.

Nakon što je 5. marta završio tužiteljski dio postupka, odbrane hrvatskih generala Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u četvrtak su na posebnom ročištu u 'poluvremenu' suđenja počele iznositi argumente u prilog odbacivanju optužnice.

Ona trojicu generala tereti da su zajedno s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački poduhvat čiji je cilj bio progon srpskih civila tokom i nakon Oluje u avgustu 1995. Taj progon, kako tvrdi tužiteljstvo, počinjen je prije svega neselektivnim granatiranjem civila koji su tako zastrašeni i natjerani u masovni odlazak iz do tada okupiranih područja Hrvatske.

Akhavan je točku po točku osporavao dijelove optužnice koje se zasnivaju na tezi o udruženom zločinačkom poduhvatu, a koje generala Gotovinu terete za progon, deportacije, pljačku i bezobzirno razaranje, ubistva i nečovječno ponašanje te za zapovjednu odgovornost.

Za tzv. Brijunski transkript, na koji se tužiteljstvo oslanja u dokazivanju zločinačkog poduhvata, Akhavan je poručio da ne postoji ništa što dokazuje udruženu namjeru da se protjera lokalno srpsko stanovništvo.

"Ne postoji ništa što bi navelo na zaključak da je na Brijunima ostvaren zločinački poduhvat u okviru kojeg je došlo do planiranja progona stanovništva ostvarenog protupravnim topničkim napadom", ustvrdio je Akhavan.

Brijunski transkript snimka je sastanka zapovjednika HV-a održanog 31. jula 1995. pod predsjedanjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana na Brijunima na kojem je planirana vojnoredarstvena operacija Oluja s ciljem oslobađanja okupiranih područja Hrvatske.

Akhavan je istakao da su tužitelji u najboljem slučaju dokazali da je hrvatsko topništvo granatiralo Knin, ali ne i da su mu cilj bili civili, kao ni to da je ijedna smrt bila posljedica tog granatiranja.

Akhavan naprotiv ističe da je Oluja bila vođena s izuzetnom vojnom preciznošću, a granatiranje izvedeno uz minimalne kolateralne žrtve koje su bile koncentrirane u blizini vojnih ciljeva.

Nadalje, tvrdi Akhavan, optužba nije dokazala da su srpski civili otišli iz tzv. krajine zbog granatiranja, nego su naprotiv domove napustili prema naređenju tadašnjih krajinskih vlasti.

Tužiteljstvo, nastavio je, nije dokazalo da je na Brijunima planirana pljačka i bezobzirno razaranje jer postoji dovoljno dokaza da je politički i vojni vrh izdao brojna naređenja o održavanju reda u oslobođenim područjima nakon Oluje. Dokazi tužiteljstva u najmanju ruku dokazuju da je Hrvatska trebala osigurati dodatne resurse za održavanje reda, ali pritom nije dokazano da su ti resursi postojali, rekao je Akhavan.

Kanadski odvjetnik osporavao je dio optužnice koja Gotovinu, tadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Split, tereti po zapovjednoj odgovornosti. Ocijenio je kako tužiteljstvo nije dokazalo da je Gotovina propustio vojnoj policiji prijaviti počinitelje krivičnih djela i da je kažnjavanje počinitelja bilo u njegovoj nadležnosti. Akhavan je ustvrdio da je Gotovina pokrenuo niz disciplinskih postupaka prema počiniteljima kaznenih djela iz redova Hrvatske vojske te da vojna policija nije bila pod njegovom neposrednom nadležnošću.

Akhavan se bavio i pravnim okvirom optužnice obrazlažući zašto odbrana smatra da tužitelji nisu ispunili ni pravne kriterije za dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata.

U nastavku raspravnog dana argumente u prilog odbacivanju optužnice iznosit će preostali Gotovinini branitelji, kao i odvjetnički timovi Čermaka i Markača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: