Svijet
0

Odbjegli sirijski premijer doputovao u Jordan

FENA
Rijad Hidžab
Rijad Hidžab
Odbjegli sirijski premijer Rijad Hidžab i njegova porodica prešli su granicu i ušli u Jordan u srijedu ujutro, izjavio je jordanski ministar informisanja Samih Majatah, reagujući na ranije izvještaje da je on ušao u Jordan tokom vikenda.
  • Hidžab i članovi njegove porodice ušli su u Jordan tokom ranih jutarnjih sati u srijedu, izjavio je Majatah, koji je također portparol vlade, za AFP, ne pojašnjavajući dodatno svoju izjavu.

Pobunjenički Lokalni koordinacijski odbor Sirije saopćili su da je Hidžab "ušao na jordansku tertitoriju kroz bodljikavu žicu nakon što je bio u zamci u susjednoj pokrajini Daraa poslije objave o njegovom bjekstvu".

U ponedjeljak je član opozicijskog Sirijskog nacionalnog vijeća sa sjedištem u Jordanu, Halid Zein al-Abedin, izjavio da su Hidžab, nekoliko članova njegove porodice, dvojica ministara i trojica vojnih oficira prešli u Jordan noć ranije.

Abedin je izjavio da je do bjekstva došlo nakon "koordinacije između sirijske opozicije i Slobodne sirijske vojske".

Drugi član opozicije to je potvrdio u ponedjeljak, rekavši da je Slobodna sirijska vojska pomogla svima da pređu granicu sinoć (u nedjelju).

Hidžabov portparol Mohamad Otri izjavio je u ponedjeljak da će bivši premijer "otputovati iz Jordana u Katar u roku od nekoliko dana".