Svijet
743

Odbio nagradu BMW-a: Kurdski borac blindiranim automobilom spasio 70 ljudi

Klix.ba
Borac kurdskih Peshmergi riskirao je svoj život kako bi pomogao ranjenicima u Kirkuku, gdje traju borbe protiv pripadnika tzv. Islamske države. Ako Rahman je blindiranim BMW-om spasio desetine ranjenih i zarobljenih i odbio nagradu BMW-a za to.

U jeku rata protiv IDIL-a na Bliskom istoku, član kurdskih Peshmergi riskirao je svoj život i svojim BMW-om spasio ranjene civile u Kirkuku.

Upravljajući blindiranim BMW-om koji je kupio četiri mjeseca prije napada koji se desio 21. oktobra, Ako Rahman je spasio desetine ranjenih i zarobljenih ljudi.

"Nakon što smo stigli na mjesto događaja vidjeli smo mnogo ranjenih, ali niko nije mogao da im se približi zbog snajpera. Zbog toga smo odlučili da im pomognemo jer je moj BMW otporan na metke", kazao je Rahman za BasNews.

Tokom napada koji su trajali nekoliko dana Rahman je iskoristio svoj blindirani automobil kako bi prevezao 70 ranjenika u bolnicu.

"Na mom automobilu se nalaze tragovi 50-60 metaka, mnogi od njih su pogodili prednji dio i vjetrobransko staklo", rekao je Rahman za kurdski Rudaw.

Guverner Najmaldin Karim nagradio je borca Peshmergi sa 500.000 iračkih dinara (385 američkih dolara). No, BMW je želio Rahmanu dati veću nagradu za hrabrost i žrtvu. Njemačka kompanija ponudila mu je novi BMW u zamjenu za onaj koji je koristio prilikom spašavanja. Međutim, Rahman je odbio ponudu i svoj automobil odlučio dati lokalnom kurdskom muzeju Sulaymaniyah.

Vezani članci