Svijet
13

Od svih evropskih zemalja Francuzi najviše preuveličavaju broj muslimana

Klix.ba
Javnost u evropskim zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Belgija i Velika Britanija precjenjuje broj muslimana koji u njihovim zemljama borave, kao i brzinu kojom ta populacija raste, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja.

Kompanija Ipsos istražila je razliku između percepcije javnosti i stvarnih brojeva u 40 zemalja te došla do rezultata kako je ovaj rascjep najizraženiji u Francuskoj.

Prosječni Francuz naveo je kako smatra da je u njegovoj zemlji svaki treći stanovnik musliman, a zapravo je tek 7,5 posto francuskog stanovništva muslimansko, odnosno svaki 13. stanovnik.

Francuzi su preuveličali i procijenjeni broj muslimana u toj zemlji do 2020. godine, kazavši kako će do tada muslimani činiti 40 posto francuskog stanovništva. Istraživanje Pewa pokazuje kako je taj postotak gotovo pet puta veći od stvarnih procjena koje se kreću u rangu do 9 posto.

Nisu samo Francuzi zbunjeni u vezi s muslimanskom populacijom. Italijani, Nijemci i Belgijanci smatraju kako u njihovim zemljama živi i do pet puta više muslimana nego što to pokazuju realni podaci.

Nedavno istraživanje u SAD-u pokazalo je kako Amerikanci smatraju da je svaki šesti stanovnik musliman, dok je ustvari musliman svaki stoti stanovnik.

Australijanci procjenjuju kako u njihovoj zemlji živi 12,5 posto muslimana, ali zapravo ih tu živi tek 2,4 posto.

Osim ovog pitanja, anketa je uključivala i mnoga druga, kao što su pitanja o abortusu, seksualnim odnosima prije braka, homoseksualnosti i sreći, piše Guardian.