Plodnost se nagrađuje
20

Od sjevernokorejskih žena se traži da budu "cvijeće odanosti" tako što će imati više djece

B. H.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Sjevernokorejske žene pozvane su da imaju više djece kako bi dokazale da su "cvijeće odanosti" odane vođi zemlje, Kim Jong-unu.

Tajnovita država obilježila je Međunarodni dan žena u srijedu izdavanjem službenog podsjetnika da žene trebaju ispunjavati svoje uloge supruga, snaha i majki podržavajući svoje muževe i djecu te potičući prosperitet i razvoj zemlje.

Izvori u zemlji saopćili su da se čin rađanja djece za opskrbu gotovo milijunske vojske hvali kao "najveći patriotizam" u nizu propagandnih predavanja usmjerenih kućanicama u sjeveroistočnoj pokrajini Hamgyong, prema izvještaju Radija Slobodna Azija.

U sjevernoj pokrajini Ryanggang održana su predavanja na kojima su iznimno plodne žene hvaljene kao heroji, izvijestio je drugi izvor.

"Predstavili su neke patriote koji su poslali sedmero ili osmero svoje djece u vojsku kao primjer. Predavač je naglasio potrebu posjedovanja patriotskog duha koji stavlja potrebe zemlje ispred obitelji", kazao je izvor.

Stopa nataliteta u Sjevernoj Koreji je oko 1,8 djece po ženi prema podacima Svjetske banke za 2020. godine. Međutim, pouzdane podatke o demografiji Sjeverne Koreje teško je dobiti od režima.

Nedavni izvještaji navode da su vlasti na sjeveru nudile obiteljima s troje ili više djece dodatnu količinu kukuruza, sojine paste i ulja za kuhanje dva puta godišnje kako bi potaknule rađanje djece u vrijeme kada se zemlja suočava s kroničnim nedostatkom hrane i pothranjenošću.