Sirija
0

Od početka protesta ubijeno najmanje 560 civila, hapšenja širom zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske sigurnosne snage ubile su najmanje 560 civila od početka protesta u toj zemlji prije šest nedjelja, saopćila je humanitarna organizacija "Savasija", dok su grupe za zaštitu ljudskih prava objavile da su tokom protesta uhapšena dva istaknuta predstavnika opozicije i grupa žena.

Agenti sirijske službe sigurnosti uhapsili su Hasana Abdela Azima (81) u Damasku i Omara Kašaša (85) u Alepu, saopćio je sirijski Centar za odbranu zarobljenika.

Druga organizacija za zaštitu ljudskih prava, izvjestila je o hapšenju 11 žena, koje su mirno protestovale u nedjelju na skupu u Damasku, prenosi Reuters.

Ženski skup bio je organizovan u znak podrške stanovnicima grada Derra, u koji je predsjednik Bashar al-Assad poslao tenkove, kako bi ugušio proteste protiv njegove vladavine.

Ranije u nedjelju, sirijski vojnici i snajperisti ubili su šest civila tokom minobacačkog napada na Darru.

Po riječima očevidaca, snajperisti su s krovova pucali na sve što se kreće, granatiran je stari kvart Darre i zauzeta je glavna džamija Omari, ključno mjesto prodemokratskih protesta.

Sirijske vlasti poslale su u opkoljeni južni grad Darru još vojnika, četiri tenka i 20 oklopnih transportera.

Demonstranti tvrde da su u subotu ubijene najmanje 62 osobe u sukobima tokom protesta desetina hiljada demonstranata širom zemlje.

Washington je od subote blokirao finansijska sredstva brata sirijskog predsjednika Bashara al-Assada Mahera, koji komanduje Četvrtom oružanom divizijom, kao i sredstva nekoliko drugih zvaničnika i obavještajnih službi.

Evropska unija (EU) saopćila je da je pokrenula proceduru za uvođenje embarga na oružje i opremu koji se koriste za represiju u Siriji i da će hitno razmotriti druge odgovarajuće mjere kako bi sirijsko rukovodstvo brzo promijenilo svoju politiku.