Presse Embleme Campagne
0

Od početka godine ubijeno 90 novinara

FENA
Blaise Lempen
Blaise Lempen
Najmanje 90 novinara je ubijeno prilikom obavljanja dužnosti od početka godine, što je za 25 posto više nego u 2009. godini, saopćila je u srijedu nevladina organizacija Presse Embleme Campagne (PEC).

"To je neuspjeh. Umjesto da se situacija popravlja, ona se pogoršava", naveo je u saopćenju glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

"Novinarska udruženja moraju biti puno aktivnija, vlade odlučnije u prevenciji i sprečavanju ovakvih zločina", dodao je on.

Meksiko je i dalje najopasnija zemlja zbog stalnih sukoba vojske i narkokartela u kojima je ubijeno 13 zaposlenika u medijima. Slijede Honduras i Pakistan sa devet ubijenih novinara svake godine, navodi organizacija sa sjedištem u Ženevi koja se bori za bolju zaštitu novinara u zonama sukoba.

Pet novinara je ubijeno u Iraku, što je zabrinjavajuće jer se situacija u toj zemlji smirila", sa zabrinutošću navodi organzacija.

Pet zaposlenika u medijima ubijeno je u Rusiji, u regiji Sjevernog Kavkaza, kao "žrtve razračunavanja". Pet je ubijeno na Filipinima, navodi se u saopćenju, prenio je AFP.

Po tri novinara su ubijena u Somaliji, Indoneziji, Nepalu, Nigeriji i Kolumbiji, a po dva u Afganistanu, Angoli, Tajlandu, Indiji, Venecueli i Ugandi.

Nevladina organizacija poziva međunarodnu zajednicu da izradi konvenciju o zaštiti novinara kako bi se "osnažila primjena postojećeg prava" i traži od Vijeća za ljudska prava UN-a, koje trenutno zasjeda, da se pozabavi ovim pitanjem.