PEC
0

Najmanje 105 novinara ubijeno u 2010. godini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 105 novinara je ubijeno na zadatku u 33 zemlje u 2010. godini, manje nego u 2009., prema statističkim podacima koje je u ponedjeljak objavila nevladina organizacija za zaštitu novinara Press embleme campagne - PEC, sa sjedištem u Ženevi.

"Međunarodna zajednica nije još pronašla dovoljno djelotvorne mehanizme kako bi spriječila nasilje nad novinarima. Nema efikasnih mehanizama za brzu istragu i napadi se nastavljaju", sa žaljenjem je rekao glavni tajnik ove nevladine organizacije Blaise Lempen, navodi se u saopćenju.

Godina 2010. je bila "manje mračna" nego 2009., u toku koje su poginula 122 novinara, najviše u masakru na Filipinima (38) kada je meta bio jedan kandidat na lokalnim izborima, objasnio je NVO u saopćenju, prenosi AFP.

Međutim, ove godine poginulo je više novinara nego 2008. kada je ubijen 91 novinar. "Još uvijek nedostaju efikasan način za brzu istragu i gonjenje počinilaca ovih nedjela", dodao je Lempen.

Dvije zemlje koje su u 2010. godini bile najopasnije za medije su Meksiko, sa 14 novinara ubijenih u sukobima vlasti i narkokartela, i Pakistan sa 14 ubijenih novinara uglavnom u pograničnoj oblasti s Afganistanom.

Honduras je treći po redu, sa devet ubijenih novinara, a zatim Irak sa sedam.

Među zemljama najrizičnim za novinare su još i Filipini (šest ubijenih), Rusija (pet) i Kolumbija (četiri ubijena). U Afganistanu su ubijena dva novinara.

PEC se zalaže za međunarodnu konvenciju za zaštitu novinara u područjima sukoba.

Najmanje 529 novinara na zadatku ubijeno je u proteklih pet godina. U tom periodu najopasnija zemlja za novinare bio je Irak sa 127 ubijenih, zatim Filipini sa 59, Meksiko sa 47 i Pakistan sa 38 ubijenih novinara, navodi ova nevladina organizacija.