Umjerene izjave
18

Od kraljice se oprostili i njeni smrtni neprijatelji: Irski nacionalisti odali počast Elizabeti II

V. K.
Zvaničnici Sinn Feina oglasili se nakon smrti kraljice (Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici Sinn Feina oglasili se nakon smrti kraljice (Foto: EPA-EFE)
Brojni svjetski zvaničnici oglasili su se povodom smrti kraljice Elizabete II, a svoje saopćenje poslali su i njeni ozloglašeni neprijatelji - irski nacionalisti.

Predsjednica stranke Sinn Fein Lou McDonald izrazila je saučešće svima koji žale za smrću kraljice Elizabete II, a nešto šire saopćenje objavila je i Michell O'Neill, potpredsjednica stranke i zvaničnica Skupštine Sjeverne Irske.

"Britanskom narodu će nedostajati njeno vodstvo koje je imala tokom svojih 70 godina vladavine. Osobno sam joj zahvalna na značajnom doprinosu i naporima u unapređenju mira i pomirenja između dva ostrva. Tokom cijelog mirovnog procesa davala je primjer u izgradnji odnosa nama Ircima koji dijelimo drugačije političke težnje u odnosu na nju i britansku vladu", rekla je O'Neill.

Ovo je ujedno prvi znak relaksacije odnosa i to nakon 11 godina kada su predstavnici Sinn Feina odbili posjetu kraljice Irskoj, što je trebala biti i prva posjeta u posljednjih 100 godina.

Povodom smrti kraljice Elizabete oglasio se i SDP Sjeverne Irske te su saopćili kako se njen utjecaj na Irsku, ali i narod ne može potcijeniti.

"Ona je doživjela strašnu bol nakon ubistva njenog ujaka u Mullaghmoreu, ali je zajedno s irskim narodom ostala posvećena pomirenju naših ostrva. Upoznao sam kraljicu u nekoliko navrata kao vođa SDP-a i shvatio sam da je srdačna, gostoljubiva i da brine za potrebe i interese ljudi", poručio je predsjednik partije Colum Eastwood.

Na kraju, naglasio je kako razumije da će se sada pokrenuti rasprava o njenom odnosu prema Sjevernoj Irskoj i Irskoj, ali da treba imati mjeru.

"Zamolio bih da se stavovi ublaže u narednim danima u svjetlu gubitka koji će toliko ljudi u našoj zajednici sada osjećati", zaključio je Eastwood.