Times
0

Od guvernera do klovna

FENA
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Dnevnik The Times piše u petak o bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa Rodu Blagojevichu, optuženom za korupciju, reketiranje, prevaru i pokušaj prodaje senatskog mjesta upražnjenog s izborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a, kome je u četvrtak pred saveznim sudom u Chicagu počelo suđenje.

Ovaj britanski dnevnik analizira kako se guverner koji je na tom položaju bio skoro dva mandata pretvorio u, kako navodi, medijski sveprisutnog klauna. 53-godišnji Blagojevich sudjelovao je u realiti programu američkog tajkuna Donalda Trumpa, pojavio se u mjuziklu pod nazivom "Rod Blagojevich Superstar", i to kako bi za 10.000 dolara imitirao Elvisa Presleya.

Sudjelovao je u radijskoj emisiji u kojoj je komentirao veličinu ženskih grudi i silovanja u zatvoru. Kada je sudac odbio da mu dozvoli da otputuje izvan Amerike, bivši guverner je na Kostariku poslao svoju ženu kako bi sudjelovala u realiti programu tipa Survivor.

U međuvremenu je napisao i knjigu "Guverner" u kojoj tvrdi da nije učinio ništa loše, piše Times. Sin srpskog imigranta, nastavlja list, čak je izjavio i da je crnji nego Barack Obama, jer je čistio prolaznicima cipele i živio u stanu u kojem je njegov otac imao praonicu u crnačkoj četvrti Chicaga.

Times prenosi mišljenja analitičara da je Blagojevich pred suđenje, koje je počelo u četvrtak po 24 tačke optužnice za političku korupciju, namjerno izabrao ovu strategiju kako bi dokazao javnosti, pa i sucima da je bezopasna, ali dobronamjerna luda, navodi Times.

Agencije su prenijele iz Chicaga da je Blagojevich (53), nasmijan i opušten, u pratnji supruge Patti, stigao na savezni sud na početak suđenja za koje tvrdi da će predstavljati završetak njegove kalvarije.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko mjeseci, te da će biti medijski vrlo zanimljivo jer su među svjedocima i neki visoki dužnosnici Obamine administracije.

Visoki dužnosnik administracije rekao je u četvrtak da su obavezujućim nalogom - sub poenom, za svjedoke pozvani predstojnik osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel i visoka savjetnica Valerie Jarret.

Blagojevichevi branitelji sub poenom su pozvali za svjedoka i čelnika senatske većine Harryja Rieda te predsjednika Obamu, napominjući u podnesku kako "znaju da predsjednik SAD nije rutinski svjedok, ali je nužan za slobodu Roda Blagojevicha". Sudac James Zagel u aprilu je odbio zahtjev za Obamu.

Savezni tužitelj Patrick Fitzgerald opisao je Blagojevichevo obavljanje guvernerske dužnosti od 2002. kao "neprestani korupcionaški pohod" u kojem su sudjelovali i članovi njegove porodice, supruga Patty i brat Rob Blagojevich.