SAD
0

Blagojević odbacuje mogućnost nagodbe

SRNA
Rod Blagojević
Rod Blagojević
Bivši guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević odbacio je danas mogućnost postizanja dogovora sa federalnim tužilaštvom ukoliko dođe do novog sudskog procesa, kao što se i očekuje.

U optužbe sa kojima se suočava Blagojević spada i pokušaj da proda mjesto u Senatu upražnjeno odlaskom Baraka Obame na funkciju predsjednika SAD.

Porota federalnog suda u Čikagu početkom sedmice Blagojevića je proglasila krivim za laganje federalnih agenata, dok će suđenje po preostale 23 tačke optužnice biti ponovljeno.

 Porota, koja je vijećala dvije sedmice, odlučila je da je Blagojević kriv, jer je lagao agente FBI-ja kojima je rekao da nije vodio računa o tome ko mu daje priloge za njegovu političku kampanju, kao i da je strogo razdvajao političku kampanju od državničkih poslova. 

Međutim, dvanaestočlana porota nije uspjela da donese jednoglasnu presudu za 23 tačke optužnice kojima ga tereti za ucjenjivanje, prevare, iznuđivanje, povredu poštanske tajne. 

Za davanje lažne izjave federalnoj policiji bivšem guverneru prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora. 

Sudija Džejms Zajgel zakazao je za 26. avgust novo saslušanje kada će sud odlučiti o početku novog procesa po preostalim tačkama optužnice. 
Tužilac je odmah najavio da će tražiti novo suđenje, sa novom porotom, po preostale 23 tačke optužnice, među kojima je ključna ona koja je teretila Blagojevića da je namjeravao da proda mjesto u američkom Senatu.

 Uz Roda Blagojevića (pravo ime Milorad), optužen je i njegov brat Robert, 54-godišnji biznismen iz Nešvila, u Tenesiju. 

Blagojević se već ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 24 tačaka optužnice, među kojima se navode reket, prevare sa računima, pokušaj iznuđivanja i podmićivanje.

 Bivši guverner izjavio je da se namjerava žaliti na presudu te da je "žrtva progona vlade".