{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od gripe H1N1 umrlo 11.516 osoba

F
23.12.2009. u 20:03
0
1
Od gripe H1N1 umrlo 11.516 osoba
0
Od gripe H1N1 umrlo 11.516 osoba
Foto: Reuters
Pandemijska gripa H1N1 čija je aktivnost dostigla vrhunac u većem dijelu sjeverne hemisfere izazvala je smrt najmanje 11.516 osoba u svijetu otkako se pojavila u proljeće ove godine, navodi se u izvještaju koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila u srijedu.
Virus je najviše ugrozio američki kontinent na kojem je umrlo 6.670 osoba. U SAD-u broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija ne prestaje da opada otprije šest sedmica, iako je broj upala pluća u posljednjih 11 sedmica iznad normi, navodi WHO, a prenosi AFP.

U evropskoj regiji širenje virusa svinjskog, ptičjeg i ljudskog porijekla koji je izazvao najmanje 2.045 smrtnih slučajeva, "dostiglo je vrhunac u većini zemalja".

U nekima od njih, kao što su Mađarska i Crna Gora, bolest još uvijek napreduje, dok se u nekim virus ponovo pojavljuje, naprimjer u Srbiji, Ukrajini, Gruziji i Turskoj.

Prema podacima WHO-a prikupljenim u petnaestak zemalja u toj regiji, najveći broj simptoma gripe registriran je kod djece do četiri godine starosti i kod one od pet do 14 godina.

U centralnoj Aziji i na Srednjem istoku prenošenje virusa je još uvijek aktivno, naročito u Egiptu i Kazahstanu, objašnjava WHO, iako navodi da raspolaže s malo podataka iz tih regija.

U pacifičkoj Aziji virus ostaje aktivan, "ali je globalno u opadanju", saopćila je organizaicja navodeći da je bilo 1.039 smrtnih slučajeva.

Iako je bolest u opadanju u mnogim razvijenim zemljama, organizacija je saopćila da će prve donacije vakcina biti upućene "iduće sedmice" u Azerbejdžan i Mongoliju.

Ove dvije zemlje su izabrane između 95 zemalja u razvoju koje treba da od WHO-a dobiju oko 200 miliona doza vakcina za imunizaciju najviše 10 posto stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: