{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Gripa H1N1 u opadanju

F
FENA
22.1.2010. u 16:48
0
1
Gripa H1N1 u opadanju
0
Gripa H1N1 u opadanju
Foto: Reuters
Od pandemijske gripe H1N1 umrle su najmanje 12.142 osobe u svijetu otkako se ona pojavila u Meksiku u martu 2009. godine, navodi se izvještaju koji je u petak objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u Ženevi.
"Pandemijska aktivnost gripe dostigla je vrhunac u sjevernoj hemisferi između oktobra i novembra i otada nastavila da opada", navodi WHO u svome sedmičnom izvještaju.

Otkako se pojavio novi virus, dva kontinenta koja je virus najviše pogodio su Sjeverna i Južna Amerika, s najmnaje 7.094 smrtna slučaja, i Evropa, s najmanje 3.099" smrtnih slučajeva. U regijama istočne Azije i zapadnog Pacifika umrlo je 2.877 osoba.

"U sjevernoj Africi, južnoj Aziji i u nekim zonama istočne Evrope prenošenje virusa je i dalje vrlo intenzivno", saopćili su stručnjaci WHO-a, prenosi AFP.

U južnoj Aziji "aktivno prenošenje pandemijskog virusa nastavlja se u regijama na sjeveru i zapadu", navodi organizacija. "U Indiji je aktivnost širenja gripe ograničena na države na sjeveru i zapadu."

U Evropi "širenje virusa opada ili je slabog intenziteta u većini zemalja".

Najintenzivnije širenje virusa H1N1 je u Poljskoj, Austriji, Estoniji, Rumuniji, Mađarskoj i Moldaviji iako s tendencijom opadanja, izuzev Rumunije, saopćio je WHO.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: