Politička ubistva
56

Od Cezara do kralja Fejsala: Ovo je pet najpoznatijih atentata u historiji

F. H.
Ubistva Cezara i Franza Ferdinanda dovela su do ratova
Ubistva Cezara i Franza Ferdinanda dovela su do ratova
Bivši japanski premijer Shinzo Abe ubijen je u atentatu kojeg je na njega izveo bivši marinac japanskih pomorskih odbrambenih snaga. Ubistvo je duboko potreslo Japan, a iz cijelog svijeta su došle riječi osude ubistva i podrške japanskom narodu.

Kroz historiju nisu bili rijetki atentati na političke dužnosnike, a neki su ostavili i dugotrajne posljedice po civilizaciju. Od najstarijih vremena zavjerenici su smatrali da će ubistvom vodećih ličnosti moći zaustaviti ili preokrenuti političke procese u zemlji, a nerijetko su motivi atentatora ostajali nepoznati.

Ubistva visokih dužnosnika su često iza sebe formirala teorije zavjera koje su trebale da ukažu na neke dublje, od šire javnosti sakrivene, namjere ubice.

Ubistvo Gaj Julije Cezara

Jedan od najpoznatijih atentata je ubistvo rimskog političara i diktatora Gaja Julija Cezara. Cezar je ubijen od skupine zavjerenika predvođenih Markom Junije Brutom i Gajem Kasijem Longinom.

Slikarski prikaz atentata na Cezara, autor William Holmes Sullivan
Slikarski prikaz atentata na Cezara, autor William Holmes Sullivan

Zavjerenici su smatrali da će ubistvom Cezara spriječiti njegovu diktaturu i sačuvati Rimsku republiku. Najmanje 60 rimskih senatora je učestvovalo u ubistvu Cezara koje se odigralo 15. marta 44. godine prije nove ere.

Ubistvo Cezara je pokrenulo niz građanskih ratova u Rimu koji su rezultirali konačnim krahom rimske republike i uspostavom carstva od strane Cezarovog nećaka Oktavijana, poznatog po tituli Augusta.

Ubistvo Abrahama Lincolna

John Wilkes Booth, pristalica Konfederacije koju su činile države koje su se odcijepile od SAD-a zbog želje da zadrže ropstvo i koje su poražene u građanskom ratu od 1861. do 1865. godine, izvršio je atentat na predsjednika Abrahama Lincolna koji je ukinuo ropstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Atentat se desio 14. aprila, samo pet dana nakon što se predao glavni komandant vojske Konfederacije Robert E. Lee. Booth se prikrao predsjednik Linkolnu u u pozorištu Ford i smrtno ga ranio u potiljak uz riječi "Uvijek je tako sa tiranima".

Smatrao je da će atentatom na Linkolna stvoriti haos koji će Konfederaciji omogućiti da opstane i pored poraza na bojnom polju. Nakon višednevne potrage Booth je pronađen i ubijen.

Atentat na Franza Ferdinanda

Sarajevski atentat 28. juna 1914. godine bio je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Grupa zavjerenika podržanih od strane tajne srpske organizacije "Crna ruka" isplanirala je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda koji je boravio u posjeti Sarajevu.

Ilustracija ubistva Franza Ferdinanda uređena od Achille Beltrama
Ilustracija ubistva Franza Ferdinanda uređena od Achille Beltrama

U pripremi atentata je učestvovalo ukupno sedam zavjerenika, a Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju hicima iz pištolja ubio je Gavrilo Princip.

Austro-Ugarska je za atentat optužila Srbiju i poslala jednu listu zahtjeva koje Srbija nije mogla da ispuni te je tačno mjesec dana nakon atentata objavila rat Srbiji i tako je započeo Prvi svjetski rat koji je doveo do nestanka četiri velika evropska carstva.

Atentat na Johna Fitzgeralda Kennedyja

Lee Harvey Oswald je 22. novembra 1963. godine ispalio tri metka iz snajpera na vozilo u kojem se nalazio tadašnji predsjednik SAD-a John Fitzgerad Kennedy. Atentat do kojeg je došlo na vrhuncu Hladnog rata je svijet u trenutku mogao dovesti na ivicu nuklearnog rata.

Ubica je uhapšen nekoliko sati nakon atentata ali nije imao priliku da se pojavi na sudu jer je njega ubio Jack Ruby. Motivi atentata nikada nisu utvrđeni, a sam atentat je postao podlogom za brojne teorije zavjera. Od tvrdnji da je postojao drugi ubica do toga da je atentat bio dio zavjere krupnog kapitala protiv ideja koje je Kennedy najmeravao da provede.

Ubistvo kralja Fejsala

Kralja Saudijske Arabije Fejsala bin Abdulaziza Al Sauda ubio je 25. marta 1975. godine Faisal bin Musaid sin njegovog polubrata. Motivi za ovo ubistvo nikada nisu razjašnjeni i teorije su se kretale od osvete zbog smrti ubicinog brata, preko mentalne nestabilnosti pa do zavjere CIA. Ubica je osuđen i javno pogubljen.

Fejsal je za svoje vladavine od 1964. godine proveo niz reformi koje su za cilj imale modernizaciju Saudijske Arabije, a u svjetskoj javnosti je ostao najviše zapamćen po nametanju naftnog embarga zapadnim zemljama zbog njihove podrške Izraelu za vrijeme Yom Kippurskog rata. Tokom vladavine ograničio je uticaj islamske uleme na politiku u Saudijskoj Arabiji.