{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 498 terorističkih napada u EU samo jedan su izveli islamisti

S
23.4.2007. u 11:34
0
0
Od 498 terorističkih napada u EU samo jedan su izveli islamisti
0
Od 498 terorističkih napada u EU samo jedan su izveli islamisti
Ured Evropske Policije (Europol) objavio je prvi izvještaj o terorizmu u zemljama Evropske Unije. Skoro niti jedan evropski list nije posvetio pažnje ovom izvještaju koji je pokazao da su islamisti u 2006. godini izveli samo jedan od 498 terorističkih napada.
Medijima su neki događaji zanimljivi, a neki ne. Nakon raspada SSSR-a, SAD traže druge prijetnje da ih okarakterišu kao zlo i svjetsku prijetnju za koju će se onda oni, Amerikanci, nesebično pobrinuti. Napad od 11. septembra podario im je upravo tog neprijatelja. Kada Bijela kuća govori, mediji pokorno slušaju.

U posljednjih nekoliko godina, "islamska prijetnja" postala je omiljena tema medijskog dometa. Na svim vijestima se može vidjeti i čuti – "muslimani upućuju prijetnje državama koje učestvuju u okupaciji muslimanske zemlje".

Amerika je država koja je najviše podlegla strahu od Islama, ali u Evropi stvari nisu mnogo drugačije. Evropski mediji su se naglo amerikanizirali pogotovo kada je objava "islamskih vijesti" u pitanju. Evropski mediji zastupaju stanovište američke vlade, a islamski terorizam je je bitna tema za evropske novinare.

Shodno ovome, pomislili biste da su evropski novinari bili izvan sebe od sreće kada je Ured Evropske Policije (Europol) objavio prvi izvještaj o terorizmu u zemljama Evropske zajednice. Međutim, skoro niti jedan evropski list nije posvetio pažnje ovom izvještaju Europola.

"Niti jedan švedski dnevni list ili elektronski dnevnik nije izvještavao o ovome. Izvještaj je veliko razočarenje za sve antiislamističke kampanje“, rekao je švedski novinar Kristoffer Larsson.

Izvještaj Europola je pokazao da se desilo 498 napada na jedanaest država Evropske zajednice prošle godine koji su okarakterisani kao "teroristički napadi“. Baskijska separatistiška grupa ETA vodi na ovoj listi sa 136 terorističkih napada i odgovorna je za napad koji je ubio dvoje ljudi u Madridu. Preostalih 497 napada na sreću nisu završili pogubno ni za jednu osobu.

Šta je onda sa islamskim teroristima? Kada je riječ o ovim teroristima, Europolov izvještaj je zasigurno iznenađujući. Istina je da su islamisti izveli samo jedan od ovih 498 terorističkih napada u državama Evropske Unije u 2006. godini. Ukoliko ste skeptični, pogledajte na stranici Europola na kojoj je dostupan cjelokupan izvještaj.

Da su islamski fundamentalisti bili odgovorni za većinu terorističkih napada u protekloj godini, bila bi to udarna vijest u skoro svim dnevnim novinama širom Evrope. Jedan napad je jednostavno suviše malo i neće pomoći daljoj izgradnji imidža "islamske prijetnje“. Uprkos malom broju napada, Europolov izvještaj sadrži nekoliko stranica posvećenih islamskom terorizmu. Izvještaj dakle pokazuje autentičnu veličinu islamskog terorizma u Evropi.

Uhapšene osobe koje se sumnjiče za napade u protekloj godini su većinom muslimani - tačnije, 50 posto uhapšenih su muslimani. Stalni medijski izvještaji o uhapšenim muslimanima stvaraju lažnu sliku o ozbiljnim prijetnjama. Cilj evropskih medija jeste pokorenje imperijalistima i svjetonazoru kakav diktira Washington. U međuvremenu, Amerikanci i njihovi saučesnici "osobađaju" Irak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: